На Сајму технике и техничких достигнућа награђени експонати научноистраживачких организација са поставке Републике Србије

На Сајму технике и техничких достигнућа награђени експонати научноистраживачких организација са поставке Републике Србије

У оквиру свечане церемоније доделе награда и признања на 66. Међународном сајму технике и техничких достигнућа, експонати научноистраживачких организација приказани на поставци Републике Србије у оквиру овог Сајма препознати су као веома значајни одлуком стручног жирија да им додели бројне награде и признања.

Велика награда „Корак у будућност“ за најуспешнији експонат додељена је Институту за испитивање материјала у Београду и Истраживачко-развојном институту Лола, док је Посебно признање Сајма технике за експонате који доприносе развоју технике припало Технолошко-металуршком факултету у Београду, Научно-технолошком парку Ниш, Институту за медицинска истраживања у Београду, Медицинском факултету у Београду, Институту за нуклеарну науку ,,Винча” и Научно-технолошком парку Чачак.

Посебним признањима Сајма технике награђени су експонати Технологија производње функционалног пива обогађеног фенолним једињењима из семенки грожђа Технолошко-металуршког факултета у Београду, 3Д магнетна камера стартапа ИРЦ Сенс д.о.о. из НТП-а Ниш, као и Дијететски суплемент на бази грожђа добијеног из отпадне кланичне крви у стабилизованом стању Института за медицинска истраживања у Београду.

Такође, овим признањем награђени су и експонати Примена система проширене реалности у медицини Медицинског факултета у Београду, Антибактеријска маска за мобилне телефоне Института за нуклеарне науке „Винча“, као и Едукативни робот Призма, чланице НТП-а Чачак Призма наука и иновација.

Сајам технике и техничких достигнућа у Београду, престижна манифестација која окупља водеће стручњаке, иноваторе и љубитеље технологија из целог света, ове године одржава се по 66. пут и траје од 21. до 24. маја. Република Србија, Министарство науке, технолошког развоја и иновација, Министарство информисања и телекомуникација и Министарство просвете, Министарство спорта и Министарство туризма и омладине имају свој наступ у Хали 2Б и 2Ц Београдског сајма, а поставка носи назив „Играј за човечанство! Наука за све / Закорачи у одрживу будућност“.

Центар за промоцију науке овде године представио је изложбу „Спектри“, посвећену светлости, како видљивој тако и невидљивој, која нас свакодневно окружује. В.д. директора ЦПН-а Данијела Вучићевић одржала је првог дана Сајма предавање о томе како се гради иновациони екосистем у Србији, уз посебан осврт на национални пројекат „Србија, земља науке, земља иновација“, док је у четвртак, 23. маја, потписан Меморандум о разумевању између Жонгуанчун глобалне тинк-тенк алијансе, која делује у оквиру Пекиншке академије, и Центра за промоцију науке.

Фото: Марко Рисовић

Остале активности