Na Sajmu tehnike i tehničkih dostignuća nagrađeni eksponati naučnoistraživačkih organizacija sa postavke Republike Srbije

Na Sajmu tehnike i tehničkih dostignuća nagrađeni eksponati naučnoistraživačkih organizacija sa postavke Republike Srbije

U okviru svečane ceremonije dodele nagrada i priznanja na 66. Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća, eksponati naučnoistraživačkih organizacija prikazani na postavci Republike Srbije u okviru ovog Sajma prepoznati su kao veoma značajni odlukom stručnog žirija da im dodeli brojne nagrade i priznanja.

Velika nagrada „Korak u budućnost“ za najuspešniji eksponat dodeljena je Institutu za ispitivanje materijala u Beogradu i Istraživačko-razvojnom institutu Lola, dok je Posebno priznanje Sajma tehnike za eksponate koji doprinose razvoju tehnike pripalo Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu, Naučno-tehnološkom parku Niš, Institutu za medicinska istraživanja u Beogradu, Medicinskom fakultetu u Beogradu, Institutu za nuklearnu nauku ,,Vinča” i Naučno-tehnološkom parku Čačak.

Posebnim priznanjima Sajma tehnike nagrađeni su eksponati Tehnologija proizvodnje funkcionalnog piva obogađenog fenolnim jedinjenjima iz semenki grožđa Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu, 3D magnetna kamera startapa IRC Sens d.o.o. iz NTP-a Niš, kao i Dijetetski suplement na bazi grožđa dobijenog iz otpadne klanične krvi u stabilizovanom stanju Instituta za medicinska istraživanja u Beogradu.

Takođe, ovim priznanjem nagrađeni su i eksponati Primena sistema proširene realnosti u medicini Medicinskog fakulteta u Beogradu, Antibakterijska maska za mobilne telefone Instituta za nuklearne nauke „Vinča“, kao i Edukativni robot Prizma, članice NTP-a Čačak Prizma nauka i inovacija.

Sajam tehnike i tehničkih dostignuća u Beogradu, prestižna manifestacija koja okuplja vodeće stručnjake, inovatore i ljubitelje tehnologija iz celog sveta, ove godine održava se po 66. put i traje od 21. do 24. maja. Republika Srbija, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Ministarstvo prosvete, Ministarstvo sporta i Ministarstvo turizma i omladine imaju svoj nastup u Hali 2B i 2C Beogradskog sajma, a postavka nosi naziv „Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve / Zakorači u održivu budućnost“.

Centar za promociju nauke ovde godine predstavio je izložbu „Spektri“, posvećenu svetlosti, kako vidljivoj tako i nevidljivoj, koja nas svakodnevno okružuje. V.d. direktora CPN-a Danijela Vučićević održala je prvog dana Sajma predavanje o tome kako se gradi inovacioni ekosistem u Srbiji, uz poseban osvrt na nacionalni projekat „Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija“, dok je u četvrtak, 23. maja, potpisan Memorandum o razumevanju između Žonguančun globalne tink-tenk alijanse, koja deluje u okviru Pekinške akademije, i Centra za promociju nauke.

Foto: Marko Risović

Ostale aktivnosti