Završen Sajam tehnike i tehničkih dostignuća

Završen Sajam tehnike i tehničkih dostignuća

Na Beogradskom sajmu, pod sloganom „Inspirišemo razvoj“, protekle nedelje održan je 66. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, najstarija i najpoznatija regionalna tehničko-tehnološka sajamska manifestacija.

I ove godine, poseban deo na Sajmu bila je izložbena postavka Republike Srbije „Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve“, koju su pod sloganom „Zakorači u održivu budućnost“ organizovali Vlada Republike Srbije, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Ministarstvo prosvete, Ministarstvo sporta i Ministarstvo turizma i omladine.

Ovogodišnji Sajam tehnike i tehničkih dostignuća zabeležio je, prema preliminarnim podacima, 30 odsto veću posećenost, zemlja partner sajma bila je Narodna Republika Kina sa svojih 30 kompanija izlagača i osim što posećenost pokazuje da ljudi vide snagu nauke u svakodnevnom životu, šalje se jasna poruka da „nauka ne poznaje granice“, rekla je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović na ceremoniji zatvaranja Sajma.

Samo postavku Republike Srbije činilo je 114 pojedinačnih postavki, 63 izlagača, preko 30 kompanija iz NR Kine i to na dva nivoa na 6000 kvadratnih metara.

Centar za promociju nauke predstavio je izložbu „Spektri“, posvećenu svetlosti, kako vidljivoj tako i nevidljivoj, koja nas svakodnevno okružuje.

V.d. direktora Centra za promociju nauke Danijela Vučićević održala je u „Minglarijumu“ (prostor urađen po uzoru na centralnu zgradu budućeg BIO4 kampusa) predavanje o tome kako se gradi inovacioni ekosistem u Srbiji, uz poseban osvrt na nacionalni projekat „Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija“.

S obzirom na dugogodišnju saradnju i partnerstvo, trećeg dana Sajma potpisan je Memorandum o razumevanju između Žonguančun globalne tink-tenk alijanse, koja deluje u okviru Pekinške akademije, i Centra za promociju nauke.

U okviru svečane ceremonije dodele nagrada i priznanja na 66. Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća, eksponati naučnoistraživačkih organizacija prikazani na postavci Republike Srbije u okviru ovog Sajma prepoznati su kao veoma značajni odlukom stručnog žirija da im dodeli brojne nagrade i priznanja.

Velika nagrada „Korak u budućnost“ za najuspešniji eksponat dodeljena je Institutu za ispitivanje materijala u Beogradu i Istraživačko-razvojnom institutu Lola, dok je Posebno priznanje Sajma tehnike za eksponate koji doprinose razvoju tehnike pripalo Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu, Naučno-tehnološkom parku Niš, Institutu za medicinska istraživanja u Beogradu, Medicinskom fakultetu u Beogradu, Institutu za nuklearnu nauku ,,Vinča” i Naučno-tehnološkom parku Čačak.

Foto: Marko Risović

Ostale aktivnosti