Naučni kamp: Srednjoškolci u svetu podataka

Naučni kamp: Srednjoškolci u svetu podataka

Tokom protekla dva meseca, srednjoškolci iz različitih delova Srbije učestvovali su u naučnom kampu „Nauka o podacima“, koji je Centar za promociju nauke realizovao u saradnji sa Fondacijom „Divac“ i NCR fondacijom, a završne aktivnosti sprovedene su od 24. do 26. maja u Beogradu.

Centar za promociju nauke je, zajedno sa Fondacijom „Ana i Vlade Divac“ i NCR-om, pokrenuo projekat Obrazovanje za digitalnu ekonomiju, sa ciljem da pruži podršku srednjim školama i STEM obrazovanju u našoj zemlji. Pored drugih aktivnosti, CPN je u okviru ovog projekta organizovao Naučni kamp „Nauka o podacima“ za srednjoškolce iz svih krajeva Srbije, uz pomoć organizacije Women in data science.

Tokom aprila i maja, učesnici kampa su uz podršku mentora radili na različitim projektima, koji su im dodeljeni na osnovu njihovih interesovanja. Nakon tih dešavanja usledilo je okupljanje svih članova od 24. do 26. maja u Beogradu. U petak, 24. maja, u prostorijama Naučnog kluba Beograd i Mejkers spejsa, polaznici kampa imali su priliku da poslušaju predavanja o veštačkoj inteligenciji, rodnoj ravnopravnosti, etičkim aspektima, obradi prirodnih jezika, kompleksnim mrežama, ključnim ljudima u društvenim mrežama, kao i o kompjuterskoj viziji. Narednog dana, u subotu, 25. maja, na red je došla poseta Centru za robotiku i veštačku inteligenciju u obrazovanju pri Učiteljskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a zatim i Inovacionom centru Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, gde su dobili uvid u najnovija istraživanja koja zaposleni u ovim institucijama realizuju. Poslednji dan kampa (nedelja, 26. maj) bio je posvećen prezentacijama završnih radova, gde se moglo čuti: kako možemo da analiziramo povezanost likova u serijama, kako da velike podatke koristimo za rešavanje problema na mobilnim telefonima, ali i da čujemo kako kompjuter može da dobije podatke iz knjiga koje čovek ne može da uvidi samo na osnovu čitanja.

Čitav program organizovan u sklopu kampa, kao i nova znanja o primenama najnovijih naučnih disciplina, podstakli su đake na kritičko razmišljanje i omogućili im da lakše razumeju digitalni svet u koji su uveliko uplovili. Taj svet iz dana u dan postaje sve kompleksniji, a najnovija dostignuća na ovom polju značajno poboljšavaju kvalitet našeg svakodnevnog života, pa je zato važno upoznati se sa dometima i ograničenjima koja proizilaze iz nauke o podacima.

Foto: Marko Risović

Ostale aktivnosti