Akcija sadnje u Gimnaziji „Patrijarh Pavle“

Akcija sadnje u Gimnaziji „Patrijarh Pavle“

Dana 15. maja, u beogradskoj Gimnaziji „Patrijarh Pavle“ održana je akcija sadnje u okviru projekta LEVERS, koji se fokusira na temu urbanih oprašivača. Projekat LEVERS ima za cilj da podigne svest o važnosti oprašivača u urbanim sredinama i da doprinese njihovom očuvanju kroz različite aktivnosti i edukativne programe.

Tokom ove akcije, učenici gimnazije su sadili medonosno bilje poput lavande, ruzmarina i žalfije, čime su doprineli stvaranju povoljnijeg okruženja za oprašivače u svom školskom dvorištu. Ove biljke su odabrane zbog svojih medonosnih svojstava koja privlače pčele i druge oprašivače, igrajući ključnu ulogu u njihovom opstanku u urbanim sredinama.

Ključan deo akcije bilo je edukativno predavanje koje je održala dr Jovana Bila Dubaić, docentkinja na Biološkom fakultetu i jedna od članica lokalne akcione zajednice projekta LEVERS. Dr Bila Dubaić je učenicima govorila o raznovrsnosti urbanih oprašivača u Srbiji i Beogradu, objašnjavajući njihovu vitalnu ulogu u našim ekosistemima i poljoprivredi. Poseban naglasak stavljen je na značaj oprašivača za održavanje zdravih gradova, jer oni doprinose očuvanju biološke raznovrsnosti i poboljšanju kvaliteta vazduha i zemljišta.

Predavanje je obuhvatilo i diskusiju o različitim vrstama oprašivača prisutnih u Srbiji, njihovim staništima, kao i o izazovima sa kojima se suočavaju zbog urbanizacije i upotrebe pesticida. Učenici su imali priliku da postavljaju pitanja i prodube svoje znanje o ovoj važnoj temi, što je dodatno podstaklo njihovu zainteresovanost za očuvanje prirode.

U akciji sadnje učestvovalo je nekoliko odeljenja gimnazije, zajedno sa svojim profesorima i direktorom škole. Ova inicijativa bila je sjajna prilika za učenike da se angažuju u praktičnim aktivnostima koje doprinose očuvanju životne sredine, ali i da se edukuju o značaju održivog razvoja i ekološke odgovornosti. 

Direktor gimnazije izrazio je zadovoljstvo zbog uspeha akcije i istakao važnost ovakvih projekata u obrazovanju mladih. On je naglasio da će škola nastaviti da podržava slične inicijative koje doprinose unapređenju kvaliteta života u urbanim sredinama i očuvanju prirodne sredine.

Akcija sadnje u Gimnaziji „Patrijarh Pavle“ predstavlja primer kako se kroz zajednički rad i edukaciju mogu postići konkretni rezultati u zaštiti i očuvanju prirode. Projekat LEVERS i slične inicijative igraju ključnu ulogu u podizanju svesti o važnosti oprašivača i potrebi za njihovom zaštitom, što je od suštinskog značaja za budućnost naših gradova i životne sredine u celini.

Ostale aktivnosti