Otvoren 66. međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća

Otvoren 66. međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća

Na Beogradskom sajmu, pod sloganom „Inspirišemo razvoj“, otvoren je 66. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, najstarija i najpoznatija regionalna tehničko-tehnološka sajamska manifestacija. I ove godine, poseban deo na Sajmu biće izložbena postavka Republike Srbije „Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve“, koju pod sloganom „Zakorači u održivu budućnost“ organizuju Vlada Republike Srbije, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Ministarstvo prosvete, Ministarstvo sporta i Ministarstvo turizma i omladine.

Sajam je svečano otvorila predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić, a prisutnima su se obratili i dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije, i Čen Đačang (Chen Jiachang), zamenik ministra nauke i tehnologije Narodne Republike Kine

Dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije, pozdravila je učesnike i goste „jednog od najznačajnijih događaja u regionu kada je reč o tehnologijama i inovacijama“. Ministarka je izrazila zadovoljstvo što se ceremonija otvaranja Sajma organizuje baš u okviru izložbene postavke Vlade Republike Srbije, koja okuplja vodeće naučnike, inovatore i vizionare.

„Samo postavku Republike Srbije čini 114 pojedinačnih postavki, 63 izlagača, preko 30 kompanija iz NR Kine, sve to na dva nivoa u na 6000 kvadratnih metara“, naglasila je dr Begović i dodala: „U ovom paviljonu građani će svakog dana tokom Sajma moći da se upoznaju sa novim tehnologijama, inovativnim proizvodima, da razgovaraju sa naučnicima i inovatorima, da vide kako se nauka primenjuje u svakodnevnom životu, kako može da reši probleme sa kojima se suočavamo kao individue, država ili kao deo čovečanstva.“

CPN na Sajmu tehnike

Centar za promociju nauke u ovom paviljonu predstavlja izložbu Spektri, posvećenu svetlosti, kako vidljivoj tako i nevidljivoj, koja nas svakodnevno okružuje. „Spektri“ obuhvataju šest oblasti elektromagnetnog zračenja: radio-talase, mikrotalase, infracrveno zračenje, vidljivi deo spektra, ultraljubičasto zračenje, i x i gama zračenje. Svaka oblast predstavljena je posebnom bojom i interaktivnim eksponatima, koji omogućavaju posetiocima da sami istraže osobine elektromagnetnih talasa.

V.d. direktora Centra za promociju nauke Danijela Vučićević održala je u „Minglarijumu“ (prostor urađen po uzoru na centralnu zgradu budućeg BIO4 kampusa) predavanje o tome kako se gradi inovacioni ekosistem u Srbiji, uz poseban osvrt na nacionalni projekat „Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija“ i Dane nauke i inovacija, koji su se održavali u periodu od oktobra 2023. do maja 2024. godine u 13 gradova širom Srbije.

Trećeg dana Sajma, 23. maja, u Minglarijumu – Hala 2C, biće organizovano predstavljanje Pekinške akademije nauke i tehnologije (PANT), na kome će govoriti: dr Vu Đijenmin, predsednik PANT-a;  dr Li Đunkai, generalni sekretar Džongguancun globalne tink-tenk alijanse, i dr Li Baoming, zamenik direktora Instituta za biotehnologiju i zdravlje PANT-a. Panel će moderirati Dobrivoje Lale Erić, rokovodilac Sektora za međunarodnu saradnju Centra za promociju nauke.

Pekinška akademija nauke i tehnologije, koja broji više od 20 istraživačkih jedinica, sa više od 5000 istraživača i drugih naučnih zanimanja, biće gost Sajma tehnike u četvrtak, 23. maja. U sklopu pratećeg programa Sajma, s početkom u 10 časova, delegacija iz Pekinga, koju predvodi predsednik Akademije dr Vu Đijenmin, predstaviće svoju misiju, strukturu i aktivnosti, ali i mogućnosti za saradnju s potencijalnim partnerima iz Srbije. S obzirom na dugogodišnju saradnju i partnerstvo, ovom prilikom će biti potpisan i Memorandum o razumevanju između Žonguančun globalne tink-tenk alijanse, koja deluje u okviru Pekinške akademije, i Centra za promociju nauke.

Više informacija o pratećem programu izložbene postavke Vlade Republike Srbije na Sajmu tehnike i tehničkih dostignuća, koji traje do petka, 24. maja, možete pronaći OVDE.

Ostale aktivnosti