Održan Bio Art Forum u Novom Sadu

Održan Bio Art Forum u Novom Sadu

Od 16. do 18. maja, u Kreativnom distriktu, u Novom Sadu, održan je Bio Art Forum. Tokom tri dana programa, umetnici, istraživači i stručnjaci iz različitih oblasti pokušali su da pokažu koje su to tačke preseka umetnosti i bioloških, ali i drugih nauka.

Učesnici su imali priliku da prisustvuju predavanjima vodećih stručnjaka u ovoj oblasti, učestvuju u radionicama, interaktivnim sesijama i panel-diskusijama. Cilj Foruma je bio da stvori platformu za istraživanje novih ideja i razmenu znanja o bio-artu, kako za iskusne profesionalce, tako i za one koji tek ulaze u svet bio-arta.

Događaj je svečano otvorila prof. dr Polona Tratnik, profesorka na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani i viša istraživačica na Institutu IRRIS. Njeno predavanje o preplitanju umetnosti i biotehnologije, postavilo je temelje za diskusije koje će se odvijati tokom Foruma. Prvog dana održane su i panel-sesije koje su predstavile različite pristupe u bio-artu. Umetnici i istraživači kao što su Margarita Pevere (Portugal), Robertina Šebjanič (Slovenija), Stevan Kojić (Srbija), Dorotea Dolinšek (Slovenija) i Iven Šardrone (Francuska) razgovarali su o stvaranju umetnosti pomoću živih materijala, sistema i procesa. Učesnici su podelili svoja iskustva o tome kako osigurati da ovi živi radovi ostanu vitalni tokom izlaganja.

Dr Adam Zaretski (SAD), doktor nauka i jedno od najprepoznatljivijih lica bio-arta, predstavio je u interaktivnoj sesiji radionicu namenjenu i onima koji nisu biolozi. Tokom ove sesije istražene su teme kao što su transgeno kreairanje ljudi, estetika gena i reproduktivne tehnologije. Kroz ove teme, Adam je adresirao i pravne, etičke i društvene implikacije ovog oblika umetnosti.

Drugi dan Foruma otvorio je Roland van Direndonke (Holandija), aktivni član globalne Do It Yourself Bio zajednice. On se fokusirao na demokratizaciju biotehnologije kroz korišćenje pristupačnih alata i podsticanje interdisciplinarne saradnje. Istog dana održana je i panel-sesija o „uradi sam“ biohakingu i Do It With Others (DIWO) pristupima bio-artu.

Tokom trajanja programa organizovana je i šetnja uz obalu Dunava i uzorkovanje vode, kako bi se pružili uvidi u uticaj čoveka na organizme koji žive u ovim vodama. Istražujući okolinu Dunava, učesnici su imali priliku da dublje proniknu u odnose čoveka, drugih organizama i ekosistema, utemeljenih u ekološkoj isprepletenosti i međuzavisnosti tih različitih oblika života. Šetnja i radionica poslužile su kao uvod u predavanje Jensa Hausera (Francuska), stručnjaka za medijske studije i kustosa umetnosti iz Pariza i Kopenhagena, specijalizovanog za interakcije između umetnosti i tehnologije, kao i za transžanrovsku i hibridnu estetiku.

Forum je zaokružen interaktivnom diskusijom o negovanju i budućnosti bio-arta. Učesnici su razgovarati o potencijalu „uradi sam“ pristupa i zajedničkim naporima u demokratizaciji bio-art stvaralaštva, kao i o ulozi umetnosti u podsticanju ekološke svesti i društvenih promena.

Bio Awaking je podržan kroz EU program Kreativna Evropa, koji podržava aktivnosti koje razvijaju kulturnu raznolikost i odgovaraju potrebama i izazovima kulturnog i kreativnog sektora. Glavni ciljevi programa su da štiti konkurentnost i ekonomski potencijal kulturnog i kreativnog sektora, posebno audio-vizuelnog sektora. Novi pristup programa će doprineti oporavku ovih sektora, podržavajući njihove napore da postanu inkluzivniji, digitalniji i održiviji u okruženju.

Foto: Elvira Kakusi

Ostale aktivnosti