Први медијски ЕкОтисак догађај

Први медијски ЕкОтисак догађај

Почетком октобра лансиран је пројекат ЕкОтисак у Ректорату Универзитета у Новом Саду

ЕкОтисак: Климатска научно-уметничка акција за грађане Новог Сада – пројекат Центра за промоцију науке, Филозофског факултета и Академије уметности Универзитета у Новом Саду и организације Зелени Сад, лансиран је 7. октобра 2021. у Ректорату Универзитета у Новом Саду

О пројекту су говорили:

  • Илија Миловановић, Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду;
  • Сунчица Пасуљевић Кандић, Академија уметности Универзитета у Новом Саду;
  • Милош Стојановић, Зелени Сад;
  • Добривоје Лале Ерић, руководилац Сектора за међународну сарадњу Центра за промоцију науке.

У оквиру разговора представљени су детаљи пројекта чије ће се активности континуирано спроводити у периоду од годину дана, укључујући финалну изложбу и пратеће догађаје у оквиру манифестације art+science и програма Дунавско море Европске престонице културе Нови Сад 2022.

Основни циљ пројекта ЕкОтисак је мењање навика и свести грађана, усмерених на одрживо и чистије окружење. Кампања Климатска научно-уметничка акција за грађане Новог Сада, кроз праксе научних и уметничких истраживања, посвећена је активном укључивању уметника, научника, студената, организација цивилног друштва и појединаца и успостављању нових културних образаца и климатско свесних облика понашања. Нагласак ће бити стављен на сам процес настанка ових трансдисциплинарних, колаборативних радова, у периоду од септембра 2021. до јула 2022. године. Кроз интензиван дијалог и заједничка истраживања укључених актера, развијаће се јединствени садржаји који воде ка освешћивању улоге коју свако од нас има у процесу климатских промена на планети. Полазећи од појма карбонског (CO2) отиска као мере људског утицаја на животну средину и климу уопште, развијени уметнички садржаји локализоваће доживљај климатских промена, (пре)често виђених као временски и просторно апстрактне и далеке појаве.

 

 

 

 

Остале активности