СТЕМ образовни концепти у Крушевцу

СТЕМ образовни концепти у Крушевцу

У Научном клубу у Крушевцу, 14. октобра је организована радионица за наставнике на којој су представљени европски пројекти који промовишу нове СТЕМ образовне концепте.

У четвртак, 14. октобра 2021, у Научном клубу у Крушевцу, одржана је радионица Научно образовање за одговорно друштво за наставнике СТЕМ области. Учесници радионице су имали прилику да се упознају са новим СТЕМ образовним концептима (енгл: Science, Technology, Engineering, Math – наука, технологија, инжењерство и математика) кроз неколико европских пројеката у којима је Центар партнер.

Учесници су имали прилику да сазнају више о Scientix пројекту, који представља највећу мрежу наставника природних наука из Европе и сходно томе пружа могућност за сарадњу и размену искустава са колегама. Ова мрежа заинтересованим појединцима додатно нуди и велики број различитих бесплатних наставних ресурса доступних онлајн. Scientix IV пројекат присутнима је представио Добривоје Лале Ерић, координатор Scientix пројекта, чија је Национална контакт тачка за Србију Центар за промоцију науке.

Након тога, Европску Ноћ истраживача и SALL је представила Данијела Вучићевић. Циљ пројекта SALL је пажљиво проучавање и евалуација методологије и праксе школа као отворених лабораторија у стварним животним условима школских заједница различитих европских земаља.

На крају је др Марјана Бркић представила пројекат Фондације „Ана и Владе Дивац“, Подршка СТЕАМ образовању у средњим школама, у коме је Центар партнер, као и пројекат STEM School Label, који позива школе да се самоевалуирају у контексту примене СТЕМ образовних концепта у школској пракси. Додатно, било је речи и о пројекту DoSE, који пружа подршку школама широм Европе у побољшању постојећих СТЕАМ приступа и њиховом обогаћивању специфичним елементима уметничког стваралаштва, као и подстицању младих да се приближе науци, развијају научна знања и опредељују се за научне каријере.

Остале активности