Радионица научног новинарства

Радионица научног новинарства

Научни новинари Центра за промоцију науке присуствовали су радионици научног новинарства Balkan science journalism school, одржаној 5. априла 2019. године, у просторијама РТС-а

У организацији Европске комисије, Центра за етику у науци и новинарству и Балканске мреже научних новинара у просторијама РТС-а одржана је трећа по реду радионица под називом Balkan science journalism school у којој су учествовали научни новинари Центра за процију науке Анђела Мрђа и Ђорђе Петровић.

Учеснике је на самом почетку поздравила новинарка РТС-а и потпредседница Светске федерације научних новинара Милица Момчиловић, а потом се присутнима обратио уредник Образовно-научног програма Радио-телевизије Србије Илија Церовић.

Добродошлицу су такође пожелели Мићо Таталовић, научни новинар и уредник у часопису Nature, и научни новинар Фабио Туроне.

На самом почетку радионице Мартон Хајду, задужен за комуникације у Европској комисији, упознао је учеснике са радом ове институције, као и са радом Истраживачког центра Европске комисије, на чијој страници новинари могу бесплатно приступити корисној бази података.

Потом је Кјара Савијане говорила о програму предстојећег EuroScience Open Forum, који ће се одржати од 5. до 9. јула 2020. године, у Трсту.

Након кратке паузе радионицу су наставили Мићо Таталовић и Фабио Туроне, који су говорили о научном новинарству, његовом значају, техникама писања научних чланака и дали неколико савета који би научним новинарима могли да помогну приликом одабира теме.

Потом је одржан годишњи скуп Балканске мреже научних новинара (Balkan Network of Science Journalists), а након његовог завршетка уследила је једночасовна вођена тура кроз просторије Радио-телевизије Србије.

Након тога је Мићо Таталовић, као један од уредника часописа Nature, током кратког интерактивног предавања учеснике упознао са различитим техникама проналажења релевантних вести за британске и америчке научне медије.

У наставку радионице, фриленс научне новинарке из Румуније и Грчке поделиле су са учесницима своје искуство и указале им на битне аспекте рада за иностране медије, након чега је уследило кратко предавање о научном телевизијском новинарству и излагање научног новинара из Црне Горе Ивана Чађеновића о извештавању о науци и животној средини.

Новинар Милан Илић осврнуо се на тему фриленс новинарства и начине проналажења релевантних тема за домаће медије.

За сам крај, организатори радионице, Фабио Туроне и Мићо Таталовић, упознали су присутне са будућим пројектима и радионицама, као и са појединостима предстојећег EuroScience Open Forum-а у Трсту.

Остале активности