Radionica naučnog novinarstva

Radionica naučnog novinarstva

Naučni novinari Centra za promociju nauke prisustvovali su radionici naučnog novinarstva Balkan science journalism school, održanoj 5. aprila 2019. godine, u prostorijama RTS-a

U organizaciji Evropske komisije, Centra za etiku u nauci i novinarstvu i Balkanske mreže naučnih novinara u prostorijama RTS-a održana je treća po redu radionica pod nazivom Balkan science journalism school u kojoj su učestvovali naučni novinari Centra za prociju nauke Anđela Mrđa i Đorđe Petrović.

Učesnike je na samom početku pozdravila novinarka RTS-a i potpredsednica Svetske federacije naučnih novinara Milica Momčilović, a potom se prisutnima obratio urednik Obrazovno-naučnog programa Radio-televizije Srbije Ilija Cerović.

Dobrodošlicu su takođe poželeli Mićo Tatalović, naučni novinar i urednik u časopisu Nature, i naučni novinar Fabio Turone.

Na samom početku radionice Marton Hajdu, zadužen za komunikacije u Evropskoj komisiji, upoznao je učesnike sa radom ove institucije, kao i sa radom Istraživačkog centra Evropske komisije, na čijoj stranici novinari mogu besplatno pristupiti korisnoj bazi podataka.

Potom je Kjara Savijane govorila o programu predstojećeg EuroScience Open Forum-a, koji će se održati od 5. do 9. jula 2020. godine, u Trstu.

Nakon kratke pauze radionicu su nastavili Mićo Tatalović i Fabio Turone, koji su govorili o naučnom novinarstvu, njegovom značaju, tehnikama pisanja naučnih članaka i dali nekoliko saveta koji bi naučnim novinarima mogli da pomognu prilikom odabira teme.

Potom je održan godišnji skup Balkanske mreže naučnih novinara (Balkan Network of Science Journalists), a nakon njegovog završetka usledila je jednočasovna vođena tura kroz prostorije Radio-televizije Srbije.

Nakon toga je Mićo Tatalović, kao jedan od urednika časopisa Nature, tokom kratkog interaktivnog predavanja učesnike upoznao sa različitim tehnikama pronalaženja relevantnih vesti za britanske i američke naučne medije.

U nastavku radionice, frilens naučne novinarke iz Rumunije i Grčke podelile su sa učesnicima svoje iskustvo i ukazale im na bitne aspekte rada za inostrane medije, nakon čega je usledilo kratko predavanje o naučnom televizijskom novinarstvu i izlaganje naučnog novinara iz Crne Gore Ivana Čađenovića o izveštavanju o nauci i životnoj sredini.

Novinar Milan Ilić osvrnuo se na temu frilens novinarstva i načine pronalaženja relevantnih tema za domaće medije.

Za sam kraj, organizatori radionice, Fabio Turone i Mićo Tatalović, upoznali su prisutne sa budućim projektima i radionicama, kao i sa pojedinostima predstojećeg EuroScience Open Forum-a u Trstu.

Ostale aktivnosti