Elementi 16

Elementi 16

Najnoviji, 16. po redu broj Elemenata donosi priču o našoj svakodnevici koja je više nego ikada ranije prožeta ekranima svih vrsta

Ilustracija: Željko Lončar

U tematu novog broja, pod naslovom „Seoba na ekrane“, koji je inspirisan nedavno objavljenom knjigom „Društvo ekrana“, vodimo vas kroz istoriju ekrana, otkrivamo kako je tekla evolucija našeg odnosa sa njima, i tragamo za odgovorom na pitanje kako smo danas svi, bez obzira na godine, postali „skrinejdžeri“.

Osim zanimljivih tekstova i ilustracija, ovoga puta smo za čitaoce Elemenata pripremili i jednu pravu poslasticu: Augmented Reality (AR) aplikaciju „Seoba na ekrane“, koju putem ovog linka možete besplatno preuzeti iz Google Play prodavnice.

„Seoba na ekrane“ je AR aplikacija koja pruža proširenje tekstualnog i grafičkog sadržaja o evoluciji našeg odnosa prema ekranima svih vrsta. Preuzimanjem i aktiviranjem ove aplikacije, koju je u saradnji sa Centrom za promociju nauke kreirao poznati grafički dizajner Željko Lončar, ostvarite potpuni doživljaj naslovne strane i ilustracija u tekstu „Hronologija“ (14-19. str.).

U novom broju Elemenata čitajte i priču Đorđa Petrovića o tome koliko smo bili prljavi kroz istoriju, i saznajte zašto je odgovor na ovo pitanje – „prilično i predugo“. Kako se kupala engleska kraljica Elizabeta I, zašto je francuski car Luj XIV to učinio samo jednom u životu i kako je Francuska revolucija dovela do toga da nepokazivanje stvarnog mirisa tela znači čuvanje dostojanstva, samo su neke od tema kojima se bavi ovaj opširni članak.

Elementi donose i ekskluzivni intervju sa istraživačem Darkom Donevskim, koji je, zajedno sa međunarodnim timom naučnika, nakon četiri godine istraživanja, pronašao najdalje mlado protojato galaksija dosad otkriveno.

Povodom 150 godina Mendeljejevljevog Periodnog sistema hemijskih elemenata, Elementi donose priču Milice Mitić „Kobni sjaj radijuma“, o tragičnoj sudbini „radijum devojaka“ koje su obolevale, a mnoge i umirale, od prevelike doze ovog elementa koji su unosile u telo bojeći brojčanike na časovnicima.

Ljubitelji „Alise u zemlji čuda“ iznenadiće se kada u tekstu Petra Nurkića otkriju da se iza šaljive dečje priče zapravo krije Kerolova kritika novih trendova u matematici 19. veka, ali i koliko je bio intenzivan sukob dečjeg pisca Luisa Kerola i vrsnog matematičara koji stoji iza tog pesudonima, Čarlsa Lutvidža Dodžsona.

U novim Elementima čitajte i o Šekspirovom svetu nauke, evoluciji lepote, sličnosti između stripa i tabele Periodnog sistema hemijskih elementa, novoj katalogizaciji virusa, neuroseksizmu, pioniru etnomuzikologije Alanu Lomaksu, kao i reportažu iz Lisabona o nedavno održanom „Kolokvijumu zabavne matematike“.

Sadržaj časopisa možete pogledati ovde.

 

Ostale aktivnosti