Радионица о научној комуникацији у музејима

Радионица о научној комуникацији у музејима

Током октобра, у Музеју науке и технике одржана је интерактивна радионица на тему научне комуникације у музејима

У Музеју науке и технике је у петак, 25. октобра, одржана интерактивна радионица која је за тему имала научну комуникацију у музејима. Догађај под називом Science communication in museums: the European experience. Good practices from the Museo delle Scienze (MUSE) in Trento заједнички су организовали Центар за промоцију науке и Музеј науке и технике.

Фасилитатор интерактивне радионице, која се састојала из теоријског и практичног дела, био је др Манеул Балаторе из Музеја науке у Тренту (MUSE) и дугогодишњи комуникатор науке. MUSE од свог оснивања 2013. године служи публици као истраживачки и едукативни центар где се, у за то специјално дизајнираном архитектонском простору, промовишу глобални циљеви. Кроз мултидисциплинарне иницијативе и примену принципа иновативне културе посетиоци Музеја имају могућност да се овде упознају и експериментишу са науком.

Др Мануел Балаторе своју сарадњу са Музејом науке у Тренту започиње 2017. године, када у оквиру I comunicatori STAR della scienza пројекта развија активности које обухватају Циљеве одрживог развоја како би промовисао Агенду одрживог развоја 2030 (Агенда УН 2030). Као глобално признати комуникатор науке др Балаторе се на светској позорници појављује као говорник и фасилитатор радионица које подижу свест о значају Циљева одрживог развоја, а своја искуства је 25. октобра поделио и са публиком у Београду.

Поред др Мануела Балатореа, као специјални гост се публици обратила и Александра Урошев, портфолио менадџер у Програму Уједињених нација за развој, која је одржала презентацију о улози УНДП-а и њеном деловању у Србији у циљу реализације Циљева одрживог развоја. Испред Центра за промоцију науке говорили су в.д. директора ЦПН-а доц. др Марко Крстић и др Јулија Бала, саветник у Сектору за међународну сарадњу. Они су присутнима  говорили о начинима на које ЦПН комуницира науку кроз изложбе које организује.

Догађај је организован на енглеском језику, док је због великог интересовања број пријава био ограничен.

 

 

Остале активности