ЦПН развија art+science програм за Трст 2020.

ЦПН развија art+science програм за Трст 2020.

Центар за промоцију науке је, на позив организатора највеће кровне конференције европске науке – EuroScience Open Forum (ESOF) – позван да учествује у креирању и развоју регионалне изложбе у Трсту, посвећене споју науке и уметности

На позив колега из Трста, представници Центра су учествовали на припремном састанку који је, 26. и 27. октобра, одржан у простору једног од локалних организатора, културног центра Триесте контемпорана. Поред домаћина и представника из Србије, на састанку су учествовале и колеге из Хрватске, Мађарске и Румуније, са циљем креирања локалних програма и заједничке изложбе у Трсту.

Бијенална кровна конференција европске науке, ЕСОФ, први пут се организује у овом делу Европе. У питању је скуп који окупља разноврсне актере на широком пољу науке и иновација – истакнуте научнике, укључујући и добитнике Нобелове награде, европске комесаре и националне министре, представнике различитих пројеката, научне комуникаторе, младе истраживаче и докторанде, и друге. На претходној конференцији у Тулузу било је присутно око 5000 учесника.

Сваки град-домаћин ЕСОФ-а у години одржавања скупа носи почасну титулу „Града науке“ и, паралелно са конференцијским делом, организује и програм под називом „Наука у граду“. Управо ће у овом контексту 1. јула 2020. бити отворена заједничка изложба заснована на споју науке и уметности. Сама конференција ЕСОФ 2020. ће се одржати од 5. до 9. јула у објектима некадашње аустроугарске луке Трст, који се тренутно ужурбано реновирају.

Остале активности