CPN razvija art+science program za Trst 2020.

CPN razvija art+science program za Trst 2020.

Centar za promociju nauke je, na poziv organizatora najveće krovne konferencije evropske nauke – EuroScience Open Forum (ESOF) – pozvan da učestvuje u kreiranju i razvoju regionalne izložbe u Trstu, posvećene spoju nauke i umetnosti

Na poziv kolega iz Trsta, predstavnici Centra su učestvovali na pripremnom sastanku koji je, 26. i 27. oktobra, održan u prostoru jednog od lokalnih organizatora, kulturnog centra Trieste kontemporana. Pored domaćina i predstavnika iz Srbije, na sastanku su učestvovale i kolege iz Hrvatske, Mađarske i Rumunije, sa ciljem kreiranja lokalnih programa i zajedničke izložbe u Trstu.

Bijenalna krovna konferencija evropske nauke, ESOF, prvi put se organizuje u ovom delu Evrope. U pitanju je skup koji okuplja raznovrsne aktere na širokom polju nauke i inovacija – istaknute naučnike, uključujući i dobitnike Nobelove nagrade, evropske komesare i nacionalne ministre, predstavnike različitih projekata, naučne komunikatore, mlade istraživače i doktorande, i druge. Na prethodnoj konferenciji u Tuluzu bilo je prisutno oko 5000 učesnika.

Svaki grad-domaćin ESOF-a u godini održavanja skupa nosi počasnu titulu „Grada nauke“ i, paralelno sa konferencijskim delom, organizuje i program pod nazivom „Nauka u gradu“. Upravo će u ovom kontekstu 1. jula 2020. biti otvorena zajednička izložba zasnovana na spoju nauke i umetnosti. Sama konferencija ESOF 2020. će se održati od 5. do 9. jula u objektima nekadašnje austrougarske luke Trst, koji se trenutno užurbano renoviraju.

Ostale aktivnosti