Mala naučna ekspedicija na Beograd

Mala naučna ekspedicija na Beograd

„Grupa Signali stigla je na kontrolnu tačku Dom omladine!“

Uoči dana oslobođenja našeg grada, u subotu, 19. oktobra, sa grupom malih naučnika i naučnica krenuli smo u istraživačku ekspediciju kroz urbani Beograd. Krenuvši od Naučnog kluba šest grupa dece je sa našim naučnim demonstratorima uzelo mape, dvoglede, štoperice, metre, lupe, mobilne telefone, beležnice i još drugih alata u ruke i krenulo u istraživanje. Cilj naše ekspedicije bio je da gradsku sredinu koja čini našu svakodnevicu sagledamo kroz drugačije, naučne, STEAM naočare. Želeli smo da sa decom razvijemo tu osetljivost za gradski prostor kao prostor igranja i istraživanja, kao veliki teren za otkrivanje podataka.

U Maloj naučnoj ekspediciji mogla su da učestvuju deca uzrasta od 10 do 15 godina, koja su navela svoja interesovanja i na osnovu kojih su formirane grupe. Grupa Signali bavila se telekomunikacijama, istraživali su koji telekomunikacioni uređaji se najčešće koriste na ulicama Beograda, koje su tačke besplatnog bežičnog interneta, ali i koje su brzine njegovog protoka na određenim tačkama u javnom prostoru. Grupa Zebrice odgovarala je na teško pitanje koje nas ovih dana sve muči, a to je – kako nastaju gužve u saobraćaju. Na nizu kontrolnih tačaka merili su koliko prostora je namenjeno automobilima, a koliko pešacima, pa i koja sve prevozna sredstva možemo videti na ulicama.

Grupa Korovčići istraživala je korovske biljke po veoma prometnim ulicama Dorćola, središte njihove analize bile su biljne vrste koje se bore za svoje stanište sa betonom. Grupa Dživdžani krenula je od pitanja sa kim delimo grad, i istraživala biljne i životinjske vrste na Kalemegdanu, kao i njihovu adaptaciju na život u gradu. Monumentalci su bili grupa koja je istraživala spomenike, zgrade i mesta koja su važna deci, ali i odraslima. Ulazili su u muzeje, postavljali teška pitanja i otkrivali istoriju zgrada pored kojih svakog dana mnogi od nas prolaze. Inspirativci su istraživali uličnu umetnost, prebrajali koliko čega ima, razgovarali sa umetnicima, pitali se šta je sve umetnost.

Uzbuđeno su se čule rečenice o otkrićima, o tome gde se koja grupa nalazi i kuda ide dalje. Naša naučna grupa izgledala je pomalo čudno ljudima na ulici, ali to nas nije ometalo. Na kraju jednodnevne ekspedicije bili smo prepuni novih saznanja. U Naučnom klubu je bilo užurbano u tumačenju podataka, a onda su i roditelji došli da pogledaju naš rad. Tako je jedna obična subota postala naučna.

 

 

 

Ostale aktivnosti