Радионица „Препознај фалсификат“ у Четрнаестој београдској гимназији

Радионица „Препознај фалсификат“ у Четрнаестој београдској гимназији

Центар за промоцију науке, у сарадњи са сарадницима из Института за филозофију Филозофског факултета Универзитета у Београду, организовао је 4. децембра у Четрнаестој београдској гимназији радионицу „Препознај фалсификат: ChatGPT и DALL-E у контексту домаћег културног наслеђа“.

Наставници и ученици ове врачарске средње школе имали су прилику да кроз интеракцију са чет-ботовима процене на који начин најсавременији технолошки алати, као што су ChatGPT и DALL-E, могу да обликују културу нашег друштва. Они су најпре упознати са основним терминима у вези са технологијом обраде природних језика и темом радионице. Затим су им, у делу радионице који се односио на ChatGPT, додељене улоге „фалсификатора“ или „процењивача“. У DALL-E сегменту радионице, учесници су заменили стране и тако добили прилику да се опробају у обе улоге.

У ChatGPT делу радионице учесници су процењивали да ли је реч о оригиналним цитатима домаћих писаца, док се у DALL-E одељку разматрало да ли је оно што видимо заиста дело неког домаћег сликара. Задатак „фалсификатора“ био је да уз помоћ модела припреме неколико сличних цитата и слика, док су „процењивачи“ покушали да утврде шта је оригинално дело, а шта фалсификат!

Ова радионица део је низа радионица „Препознај фалсификат: ChatGPT и DALL-E у контексту домаћег културног наслеђа“, које су започеле постављањем мултимедијалне уметничке инсталације „Етички изазови нових технологија: ChatGPT и обрада природних језика“ на првом спрату Филозофског факултета, која је развијена у склопу међународног пројекта TechEthos (Хоризонт 2020).

Остале активности