Радионица пројекта FASIH у Музеју науке и технике

Радионица пројекта FASIH у Музеју науке и технике

Прва јавна радионица пројекта FASIH, посвећена интердисциплинарним истраживањима културног, научног и индустријског наслеђа у три земље регије, одржана је 21. марта 2024. у Музеју науке и технике у Београду.

На радионици је учестовало 25 научника, уметника, архитеката и других заинтересованих актера, којима су представљене пројектна методологија, различите art-science праксе и приступи, и будуће активности на пројекту с фокусом на отвореном позиву за продукцију интердисциплинарних дигиталних пројеката. Поред представника Центра и Музеја, у радионичарском делу су учествовали и уметници Дејвид Стенли и Милан Личина.

Део радионице коју је модерирао Дејвид Стенли (Guri Bosh) био је посвећен комбиновању аналогних колажа са софтвером за монтажу и другим AI алатима, како би учесници у реалном времену креирали индивидуалне композиције са темом реинтерпретације индустријског наслеђа.

Милан Личина је учесницима приказао могућности различитих дигиталних алата за креирање 3D модела и холограма на примеру термоелектране Снага и светлост, једне од локација коју пројекат истражује.

FASIH (Future Art and Science Industrial Heritage) је први пројекат Програма Креативна Европа којим руководи Центар за промоцију науке, уз учешће још 5 партнера из Словеније, Хрватске и Србије. Поред руковођења пројектом, Центар води и радни пакет за комуникацију и дисеминацију пројектних резултата.

Остале активности