Радни састанак пројекта TeRRIFICA у Барселони

Радни састанак пројекта TeRRIFICA у Барселони

У Барселони је од 3. до 5. децембра одржан трећи радни састанак европског пројекта TeRRIFICA на коме су учествовали представници Центра за промоцију науке.

Трећи радни састанак у оквиру европског пројекта TeRRIFICA одржан је од 3. до 5. децембра у Барселони. На састанку су присуствовали представници осам инсититуција из шест европских земаља – Србије, Белорусије, Француске, Шпаније, Немачке и Пољске.

Састанак је одржан у јавној институцији под називом La Fabrica del Sol која припада градској управи града Барселона, Одељењу за екологију, урбанизам и транспорт и представља пример „рехабилитоване“ зграде, којој је извршена пренамена из постројења које је снабдевало Барселону гасом у пример паметне, еколошке зграде која користи кишницу, поседује вертикалне баште, зелени кров, соларне панеле, као и уместо клима уређаја, природну вентилацију. Циљ ове институције је да подигне свест јавности о обновљивим изворима енергије и одрживом развоју. У ту сврху, посетиоци могу видети интерактивну изложбу о одрживом развоју, као и примере одрживих материјала, а испред грађевине могу учествовати у акцији комуналног компостирања.

Додатно, домаћини састанка, Асоцијација каталанских државних универзитета из Шпаније, су омогућили партнерима пројекта да се упознају са локалним citizen science иницијативама у области заштите животне средине које се реализују у Каталонији, на догађају организованом на Институту за науку и технологију животне средине, Аутономног универзитета у Барселони (енг. The Institute of Environmental Science and Technology (ICTA-UAB)).

Пројекат TeRRIFICA је финансиран од стране Европске уније из оквира Хоризонт 2020. Координатор пројекта је WILA Bonn из Немачке, а поред ЦПН-а, партнери на пројекту су Rhine-Waal  универзитет и Универзитет у Фехти из Немачке, као и удружење Образовање за одрживи развој из Белорусије,  Adam Mickiewicz универзитет из Пољске, организација Science Citoyennes из Француске и Асоцијација каталанских државних универзитета из Шпаније.

 

Остале активности