Разговор o геолошкој историји планете Земље о у Научном клубу ЦПН-а

Разговор o геолошкој историји планете Земље о у Научном клубу ЦПН-а

Aустријски културни форум Београд и Центар за промоцију науке отворили су сезону научних кафеа ове године догађајем посвећеним геолошкој историји планете Земље. Први у низу разговора у оквиру Аустријско-српског научног кафеа одржан је 26. априла, у Научном клубу Центра за промоцију науке, са почетком у 18 часова.

Учесници кафеа под називом „Глобална промена – шта можемо да научимо из последњих 250 милиона година геолошке историје Земље“ били су проф. др Невенка Ђерић са Рударско-геолошког факултета Универзитета у Београду и проф. др Ханс-Јирген Гавлик са Универзитета у Леобену, док је разговор модерирао проф. др Владица Цветковић са Рударско-геолошког факултета.

Разговор је био посвећен глобалним променама у геолошкој историји Земље, које су забележене у седиментним стенама депонованим у последњих 250 милиона година на подручју Динарида. Тема је укључивала и актуелне брзе промене система Земље у антропоцену, као и њихове катастрофалне утицаје на геосферу, хидросферу и биосферу. Присутни су имали прилику да чују детаљна излагања о томе како геолошке и биолошке промене трајно мењају лице Земље и шта можемо научити из прошлости о тренутним и будућим променама.

Разговори у оквиру Аустријско-српског научног кафеа покривају различите теме, од археологије и физике до климатских промена и демографије, пружајући домаћој јавности прилику да се упозна са радом истакнутих научника из Србије и Аустрије и учествује у дискусијама о значају и последицама науке.

Фото: Немања Јовановић

Остале активности