Разговор о клими будућности у Научном клубу ЦПН-а

Разговор о клими будућности у Научном клубу ЦПН-а

У среду, 15. новембра 2023, у 18 часова, у Научном клубу ЦПН-а, Аустријски културни форум Београд и Центар за промоцију науке организовали су трећи у низу догађаја у оквиру „Аустријско-српског научног кафеа“ на тему: „Клима будућности − климатске промене, економија, енергија и пољопривреда“.

Учесници научног кафеа били су др Небојша Накићеновић, заменик председника Групе главних научних саветника Европске комисије и директор пројекта „Свет у 2050“, и др Мирјам Вујадиновић Мандић, метеоролошкиња, ванредна професорка на Пољопривредном факултету Универзитета у Београду. Кафе је модерирао Добривоје Лале Ерић, руководилац Сектора за међународну сарадњу Центра за промоцију науке.

У уводном, формалном делу професори Накићеновић и Вујадиновић Мандић представили су резултате својих истраживања и ставили их у шири контекст трансформације глобалног друштва и прилагођавања на све драстичније услове живота на Земљи. Њихова излагања била су усмерена на енергетску алтернативу и нове приступе стварању и коришћењу енергије, као и на осмишљавање и производњу хране будућности у битно измењеном климатском окружењу.

У другом делу, у неформалној атмосфери кафеа, посетиоци су имали прилику да научницима поставе питања у вези са климом и променама које ће задесити наше окружење, као и да се осврну на глобална дешавања.

Проф. др Мирјам Вујадиновић Мандић је са нашом публиком дискутовала о будућности пољопривреде у Србији, као и могућностима адаптације појединаца, али и друштва на климатске промене. Осврнула се кратко и на често постављену замену теза и неразумевање разлике између временске прогнозе и климатских модела и предвиђања.

С друге стране, наша публика је била заинтересована да од проф. Накићеновића сазна како Уједињене нације и примењивање међународних конвенција о клими фунционишу из прве руке. С обзиром на то да се проф. Накићеновић темом климатских промена бави још од седамдесетих година 20. века, поделио је са нама и своје увиде у то како су се предвиђања и научна знања из ових области мењала у претходних пола века. 

Овим догађајем завршена је прва серија разговора који су се током 2023. године одвијали у оквиру „Аустријско-српског научног кафеа“, о темама у распону од археологије и физике до климатских промена и демографије. Ови разговори пружили су прилику јавности да завири у свет истакнутих научника из Србије и Аустрије, и да се упусти у дискусију о науци и њеном ширем друштвеном значају и последицама.

Hаучни кафе ће својим узбудљивим разговорима и у години пред нама наставити да пружа нове увиде у свет науке и отвара платформу за дискусије о различитим аспектима савременог друштва.

Фото: Марко Рисовић

Остале активности