Razgovor o klimi budućnosti u Naučnom klubu CPN-a

Razgovor o klimi budućnosti u Naučnom klubu CPN-a

U sredu, 15. novembra 2023, u 18 časova, u Naučnom klubu CPN-a, Austrijski kulturni forum Beograd i Centar za promociju nauke organizovali su treći u nizu događaja u okviru „Austrijsko-srpskog naučnog kafea“ na temu: „Klima budućnosti − klimatske promene, ekonomija, energija i poljoprivreda“.

Učesnici naučnog kafea bili su dr Nebojša Nakićenović, zamenik predsednika Grupe glavnih naučnih savetnika Evropske komisije i direktor projekta „Svet u 2050“, i dr Mirjam Vujadinović Mandić, meteorološkinja, vanredna profesorka na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Kafe je moderirao Dobrivoje Lale Erić, rukovodilac Sektora za međunarodnu saradnju Centra za promociju nauke.

U uvodnom, formalnom delu profesori Nakićenović i Vujadinović Mandić predstavili su rezultate svojih istraživanja i stavili ih u širi kontekst transformacije globalnog društva i prilagođavanja na sve drastičnije uslove života na Zemlji. Njihova izlaganja bila su usmerena na energetsku alternativu i nove pristupe stvaranju i korišćenju energije, kao i na osmišljavanje i proizvodnju hrane budućnosti u bitno izmenjenom klimatskom okruženju.

U drugom delu, u neformalnoj atmosferi kafea, posetioci su imali priliku da naučnicima postave pitanja u vezi sa klimom i promenama koje će zadesiti naše okruženje, kao i da se osvrnu na globalna dešavanja.

Prof. dr Mirjam Vujadinović Mandić je sa našom publikom diskutovala o budućnosti poljoprivrede u Srbiji, kao i mogućnostima adaptacije pojedinaca, ali i društva na klimatske promene. Osvrnula se kratko i na često postavljenu zamenu teza i nerazumevanje razlike između vremenske prognoze i klimatskih modela i predviđanja.

S druge strane, naša publika je bila zainteresovana da od prof. Nakićenovića sazna kako Ujedinjene nacije i primenjivanje međunarodnih konvencija o klimi funcionišu iz prve ruke. S obzirom na to da se prof. Nakićenović temom klimatskih promena bavi još od sedamdesetih godina 20. veka, podelio je sa nama i svoje uvide u to kako su se predviđanja i naučna znanja iz ovih oblasti menjala u prethodnih pola veka. 

Ovim događajem završena je prva serija razgovora koji su se tokom 2023. godine odvijali u okviru „Austrijsko-srpskog naučnog kafea“, o temama u rasponu od arheologije i fizike do klimatskih promena i demografije. Ovi razgovori pružili su priliku javnosti da zaviri u svet istaknutih naučnika iz Srbije i Austrije, i da se upusti u diskusiju o nauci i njenom širem društvenom značaju i posledicama.

Haučni kafe će svojim uzbudljivim razgovorima i u godini pred nama nastaviti da pruža nove uvide u svet nauke i otvara platformu za diskusije o različitim aspektima savremenog društva.

Foto: Marko Risović

Ostale aktivnosti