RRI Tools конференција

RRI Tools конференција

У петак 16. децембра у Београду је одржана завршна регионална конференција пројекта RRI Tools у организацији Центра за промоцију науке[:]

_MMM4936

Након три године реализације, велики европски пројекат RRI Tools (Responsible Research and Innovation Tools) улази у завршницу. Ово је уједно био и повод за организацију великог регионалног скупа названог ”Одговорна наука за боље друштво”, одржаног у петак 16. децембра 2016. године у хотелу 88rooms у Београду.

Као регионални координатор за Југоисточну Европу RRI Tools пројекта, Центар за промоцију науке организовао је ову конференцију како би окупио партнере из пет земаља у региону, Албаније, Црне Горе, БиХ, Хрватске и Србије, у којима је током претходне три године спроводио низ активности, серије тренинга и јавних догађаја на тему концепта одговорног истраживања.

У уводоном обраћању, присутне госте поздравио је др Виктор Недовић, помоћник министра за међународну сарадњу и ЕУ интеграције у Министарству образовања, науке и технолошког развоја, Немања Ђорђевић, директор ЦПН-а, као и Добривоје Лале Ерић, шеф сектора за међународну сарадљу ЦПН-а.

На конференцији су се осим регионалних партнера окупили и гости из иностранства, који су представили своја искуства и различите перспективе у овом погледу. Професор Александар Гербер са Рајна Вал универзитета у Немачкој говорио је о одговорности коју би требало да имају различити актери друштва, када се ради о одговорној популаризацији најновијих научних и технолошких достигнућа.

_MMM4593

_MMM4694

Након предавања професора Гербера, уследио је први панел под називом ”Ка бољем разумевању одговорности и науке” током којег је пет експерата из региона дискутовало о различитим аспектима концепта одговорне науке. Било је речи о отвореном приступу подацима, истраживачкој етици, научном образовању, политикама у домену науке, као и о родној равноправности. Разговор је водила Ђурђа Тимотијевић из ЦПН-а, али такође и један од тренера у оквиру RRI Tools пројекта.

Потом, предавање је одржао Мико Миликовски, из финског научног центра Хеурека, у коjeм има врло необичну позицију: ”искуствени”директор. Његов задатак је да утиске и доживљаје свих посетилаца овог центра учини јединственим. Он је говорио о научним центрима као стубовима научне културе и писмености и јединственој улози коју имају у укључивању ширих слојева друштва у модерне научне токове.

_MMM4810

_MMM4906

Након тога, уследила је друга дискусија заказана за поподневни део конференције, под називом ”Примери добрих пракси из региона”, на којима су биле представљене неки од најуспешнијих примера онога што би концепт одговорниг истраживања и иновација требао да буде у пракси. Међу праксама нашли су се поједини европски пројекти, са локалним карактером, попут пројекта Универзитета у Сплиту HEIRRI, пројекат Ноћ истраживача Института за биолошка истраживања Синиша Станковић посвећен мигрантској кризи, затим иницијатива из БиХ посвећена отвореним иновацијама, али и један пројекат Центра – часопис Елементи. Разговор је водила Катарина Анђелковић из ЦПН-а, такође један од тренера.

На самом крају дана, одржано је предавање једне од наших најуспешнијих научница, прве добитнице ERC гранта у Србији, др Софије Стефновић са Биосенс института. Током свог предавања, др Стефановић је говорила о  пројекту BIRTH, који јој је донео престижни грант, а који се бави фертилитетом неолитских мајки у периоду највећег демографског раста наше цивилизације.

Осим за размену искуства и стицање различитих знања о најновијим концептима које пласира Европска комисија, поготво у оквиру тренутно актуелног програма финансирања научних пројеката Хоризонт 2020, регионална конференција                 Центра послужила је и као платформа за умрежавање и окупљање око све актуелније теме RRI-a. Овде можете погледати кратак видео са конференције:        http://www.cpn.rs/RRI_Video/RRI_TOOLS_finalni_final.mp4

_MMM4579

 

Остале активности