ЦПН на Фестивалу науке

ЦПН на Фестивалу науке

На десетом Фестивалу науке, од 15. до 18. децембра, ЦПН је представио део своје изложбе ”Интелигенција биљака”

[:]unnamed (3)

На десетом Фестивалу науке, који се одржавао од 15. до 18. децембра на Београдском сајму, Центар за промоцију науке је представио део своје изложбе ”Интелигенција биљака”. Током четири дана, Фестивал је посетило више од 32.000 људи, а прва два дана, која су била резервисана за школске посете, фестивалу су присуствовали ученици и наставници из 550 школа.

unnamed (1)

Велико интересовање посетилаца привукла је поставка Центра за промоцију науке која приказује биљке из једног необичног угла. Кроз шест интерактивних експоната представљана је аналогија између чула биљке и чула човека.

Посетиоци су могли да провере да ли биљке реагују на људски глас и музику, да сазнају које мирисе биљке осећају, како реагују на боје и светлост, а како на додир, као и да испробају како биљке месождерке хватају свој плен. На изложби је приказано и како се биљке оријентишу, како реагују на гравитацију, а било је разговора и о томе како би расле у свемиру.

unnamed (2)

unnamed (4)

Мисија Фестивала науке јесте већи значај образовања у друштву, кроз занимљиве, модерне и нове методе. Десети Фестивал науке премијерно је представио 53 научне поставке, шест гостујућих трупа научника, заједно са 650 научника и научних демонстратора из 62 научне и образовне институције из Србије.

Остале активности