CPN na Festivalu nauke

CPN na Festivalu nauke

Na desetom Festivalu nauke, od 15. do 18. decembra, CPN je predstavio deo svoje izložbe ”Inteligencija biljaka”

[:]unnamed (3)

Na desetom Festivalu nauke, koji se održavao od 15. do 18. decembra na Beogradskom sajmu, Centar za promociju nauke je predstavio deo svoje izložbe ”Inteligencija biljaka”. Tokom četiri dana, Festival je posetilo više od 32.000 ljudi, a prva dva dana, koja su bila rezervisana za školske posete, festivalu su prisustvovali učenici i nastavnici iz 550 škola.

unnamed (1)

Veliko interesovanje posetilaca privukla je postavka Centra za promociju nauke koja prikazuje biljke iz jednog neobičnog ugla. Kroz šest interaktivnih eksponata predstavljana je analogija između čula biljke i čula čoveka.

Posetioci su mogli da provere da li biljke reaguju na ljudski glas i muziku, da saznaju koje mirise biljke osećaju, kako reaguju na boje i svetlost, a kako na dodir, kao i da isprobaju kako biljke mesožderke hvataju svoj plen. Na izložbi je prikazano i kako se biljke orijentišu, kako reaguju na gravitaciju, a bilo je razgovora i o tome kako bi rasle u svemiru.

unnamed (2)

unnamed (4)

Misija Festivala nauke jeste veći značaj obrazovanja u društvu, kroz zanimljive, moderne i nove metode. Deseti Festival nauke premijerno je predstavio 53 naučne postavke, šest gostujućih trupa naučnika, zajedno sa 650 naučnika i naučnih demonstratora iz 62 naučne i obrazovne institucije iz Srbije.

Ostale aktivnosti