Сајмови науке у оквиру пројекта „Откључавање СТЕМ-а“

Сајмови науке у оквиру пројекта „Откључавање СТЕМ-а“

Центар за промоцију науке ове године је координирао одржавање 14 сајмова науке током априла, маја и јуна, а у оквиру пројекта „Откључавање СТЕМ-а“, који је реализован под покровитељством Уницефа, и Амбасаде Краљевине Норвешке у Србији, уз партнерство са Иницијативом Дигитална Србија. Сајмови науке у школама окупили су најбоље ученичке пројекте из 46 школа које су кроз пројекат претходно добиле опрему и обуку за мултидисциплинарну СТЕМ наставу.

БОГАТИЋ – 7. април 2023. 

ЦПН тим за подршку сајмовима се 7. априла упутио ка Богатићу, где је школа домаћин ОШ „Мика Митровић“ угостио први од 15 сајмова науке, и пружио добродошлицу гостујућим школама ОШ „Вук Караџић“, из Бадиноваца, и ОШ „Јанко Веселиновић“, из Црне Баре. 

Ученици су уз пратњу својих наставника-координатора представили укупно 12 пројеката, равноправно подељених на 4 пројекта по школи, а сајам је посетило преко 100 посетилаца. И наставници и ученици који су учествовали на сајму науке у Богатићу су били изузетно мотивисани у свим фазама пројекта, па и на самом сајму. Деца су са великим узбуђењем приступила одговорној улози промотера науке, и одиграла је одговорно и професионално. Интеракција између посетилаца и учесника је била константна и квалитетна, а наставници и читава управа школе су исказали заинтересованост да убудуће сарађују на сличним пројектима. Локална телевизија је покрила догађај и пружила прилику деци да се својој локалној заједници представе и на овај начин. 

 

ОСЕЧИНА – 20. април 2023.

Други сајам науке по реду је одржан у Осечини, 20. априла, и тек недељу дана након отварања пројекта у Богатићу показао да се иницијални високи стандарди могу подићи још више, када постоји мотивација у школама и доступност организационој подршци на пројекту. 

Домаћин сајма науке у Осечини је био ОВЦ „Браћа Недић“, а гостујућа школа, ОШ „Војвода Мишић“, дошла је из оближње Пецке. Иако на први поглед мали сајам који чине само две школе, Осечина и Пецка су демонстрирале како мање заједнице понекад могу својим млађим генерацијама омогућити ресурсе за учење, поклонити им пажњу и посвећеност чак и више него неке веће средине које располажу и већим ресурсима. 

Сајам науке у Осечини је био својеврсна свечаност у коју је била укључена читава локална заједница. Свечано је отворен наступом школског хора и говором водитељке читавог програма, ученице осмог разреда која је учествовала на пројекту. Највећу пажњу посетилаца привукла је атрактивна мини-лабораторија, са ученицима-научницима у белим мантилима, који су на лицу места изводили експерименте из хемије и физике, користећи опрему добијену од Уницефа. 

Школа се потрудила да сајам употпуни пратећим садржајима, па смо тако имали прилике да погледамо скеч на тему екологије, који су одиграли и чији су сценарио писали ученици. Присуствовали смо и панел-дискусији на тему загађења, у којој су учествовали истакнути чланови локалне самоуправе. Сајам су посетили и председник општине и представници ЈКП-а, међу бројним другим гостима. Локална телевизија је испратила цео догађај. 

ОШ „Војвода Мишић“ је била изузетно мотивисана и заинтересована да настави да се бави темама из области екологије, па су тако урадили додатни, мини-пројекат на тему рециклаже у оквиру Недеље загађења ваздуха.

 

ЛОЗНИЦА – 21. април 2023.

ЦПН тим за подршку сајмовима се из Осечине запутио право у Лозницу, на трећи сајам науке у низу, одржан 21. априла у просторијама Техничке школе, која је била домаћин овом градском фестивалу. У гостима је са својим пројектима била ОШ „Јован Цвијић“.

Овај сајам је показао како се са само пет пројеката, и понешто школског, пратећег материјала, може извести сасвим леп сајам науке, у коме су уживали и ученици и посетиоци. Свакако, предуслов за овакав резултат су високо мотивисани сарадници на пројекту, као и њихови радознали ученици. 

 

УЖИЦЕ – 26. април 2023.

Осим подразумеваног квалитета који су у пројекат донели сарадници из Ужица, на овом сајму науке истакла се и радионица у којој су учествовали управа Уницефа, Центар за промоцију науке, као и делегација Амбасаде Норвешке у Србији. Као део агенде радионице нашла се и посета сајму науке у Основној школи „Слободан Секулић“. 

Сајам науке у Ужицу је одржан у богато декорисаном, пространом и светлом холу школе. Укупно је било изложено осам ученичких пројеката, а богат додатни материјал је пажљиво био припремљен од стране наставника, учитеља и ученика све три школе учеснице. 

Пројекти који су највише скренули пажњу на себе у извођењу школе домаћина, били су „Зелени град“ и видео-игрица инспирисана сортирањем отпада за рециклажу, која је изазвала највише интересовања. Медицинска школа је представила анализу утицаја лошег квалитета ваздуха на здравље људи, док је Техничка школа највише заинтересовала посетиоце пројектом који је показао како нарушен квалитет животне средине можемо видети и кроз биоиндикаторе, попут лишајева и осталог растиња. 

Посетиоци су долазили на сајам у великом броју, највише током првих сат времена, да би током друге половине трајања сајма углавном долазиле организоване групе ученика. Избројано је око 220 посетилаца, међу којима је био и велики број новинара и ТВ репортера, који су о сајму извештавали кроз локалне, али и националне медије.

Школа домаћин је оставила утисак високо мотивисане, заинтересоване школе са великим ентузијазмом када је реч о учешћу на пројекту, и са спремношћу да поново сарађује у области промоције науке.

 

БАЈИНА БАШТА – 27. април 2023.

Само дан након Ужица, одржан је сајам науке у Гимназији „Јосиф Панчић“ у Бајиној Башти. Бајина Башта се током организације сајмова истакла како по томе што су њен сајам чиниле четири школе учеснице, што је био изазов коме је школа домаћин апсолутно дорасла, тако и по томе што је школа домаћин натпросечно активно учествовала у припреми логистике овог сјајно изведеног догађаја. 

Велики број посетилаца је имао прилику да чује говоре неколико школских администратора, као и координатора школе домаћина. Директор школе је током сајма имао активну улогу домаћина. 

На сајму је било представљено седам пројеката, а посетило га је око 120 учесника, међу којима је било и неколико локалних репортера и ТВ екипа, које су извештавале о сајму из школе.

 

КОСЈЕРИЋ – 28. април 2023.

Сајам науке у Косјерићу угостила је ОШ „Мито Игумановић“, са сјајним и високо мотивисаним координаторима.

Сајам се одвијао у четири школске учионице, са богатим додатним садржајем постављеним дуж маштовито декорисаних школских ходника. Смер кретања је био пажљиво обележен зеленим стрелицама које су биле полепљене по поду, и на овај начин је обезбеђено неометано и логично кретање посетилаца. 

Свечано отварање сајма се реализовало у сунчаном и елегантно декорисаном предњем дворишту школе. Сајам је отворен говором директорке школе, као и председника општине Косјерић. Након формалног отварања, пажњу великог броја посетилаца је придобио школски хор изводећи неколико нумера, да би свечаност била завршена интерпретацијом класичних нумера на хармоници ученика школе домаћина. У дворишту школе организовани су свечани барски столови, који су носили послужење за све госте и учеснике сајма.

Када је свечаност прошла и сајам званично отворен, посетиоци су похрлили унутра и учесници су почели напоран посао презентовања својих пројеката. На лицу места је рађена анализа воде, мерена је енергетска ефикасност у учионици, објашњаван феномен киселих киша и анализирано који је најзагађенији град у Србији. Осим пројеката урађених уз помоћ опреме Уницефа, школа је изложила и велики број школског садржаја и школских секција, тако да смо имали и једну учионицу посвећену значају планинарења у одгоју и развоју деце, и праву, малу планинарску радионицу, са постављеним шаторима, врећама и осталом опремом. Ђаци учесници су пилотирали школским дроном, који је правио фотографије сајма, радили огледе из физике и хемије, представљали разнолик и богат научни садржај.

Процењено је да је кроз сајам у Косјерићу прошло око 280 посетилаца, пошто се школа потрудила да припреми позивницу и пошаље је на све релевантне адресе неколико дана пре сајма, као и да одштампа постере и излепи их по граду. 

 

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ – 3. мај 2023.

Сајам науке у Горњем Милановцу одржан је у Техничкој школи, у школском холу адекватно припремљеном за ову прилику. Успешна комуникација са свим координаторима који су представљали своје школе на овом сајму омогућила је да договори око презентације пројеката теку неометено.      

Укупно је било изложено пет пројеката, укључујући анализу воде, Ардуино микроконтролоре и презентацију пројекта о компостирању, који школа домаћин већ дуже време спроводи у пракси у свом школском дворишту. 

Сајам је посетило око 70 особа, а на лице места је дошла и локална ТВ екипа, којој су ученици са узбуђењем представљали своје пројекте.

 

КРУШЕВАЦ – 18. мај 2023.

После краће паузе, услед трагичних мајских дешавања, Уницеф и Центар за промоцију науке наставили су са школским сајмовима науке. Уз додатно обезбеђење на сајмовима, и сатницу скраћену на сат и тридесет минута, сајам науке у Крушевцу био је први који је одржан у оквиру нових околности. Ништа од наведених мера није нити нарушило, нити довело у питање квалитет сајма. Напротив, атмосфера сајма је била позитивна а квалитет изложених пројеката на високом нивоу.

Сајам науке у Крушевцу је по обиму био садржајнији од осталих сајмова, јер су поред школе домаћина учествовале још три гостујуће школе. Самих учесника је било натпросечно много – чак 105 ученика промовисало је науку на овом ванредном сајму. Школе су искористиле прилику да прикажу и додатне пројекте који јесу у вези са зеленим темама, али нису произашли директно из Уницеф пројекта.

Након обраћања директорке школе, више од 20 пројеката пуштено је у етар, са децом у лабораторијским мантилима која су изводила огледе и комуницирала своје научноистраживачке пројекте. Имали смо прилику и да одгледамо скеч на тему екологије и заштите животне средине.

Сајам науке у Крушевцу памтимо као изузетно креативан, богат садржајем и излагачима, а координаторе школа као високо мотивисане и сјајне за сарадњу.

 

КРАЉЕВО – 19. мај 2023. 

Сајам науке у Краљеву одржан је у ОШ „Чибуковачки партизани“, 19. маја. Све три координаторке овог сајма, као и представнице гостујућих школа ОШ „Јово Курсула“ и ОШ „Живан Маришић“ биле су организоване од самог старта пројекта, високо мотивисане и отворене за сарадњу. Самим тим није ни било сумње да ће ово бити изузетан сајам науке, што се и испоставило у пракси.

Сајам је одржан у пространом и светлом холу школе, са клупама као штандовима за децу излагаче и њихове пројекте, постављене тако да су посетиоци могли природно и лако да се крећу. На сајму је био изложен велики број пројеката – чак седам званичних Уницеф пројеката, али и велики број школских научних садржаја.

Кроз сајам је прошло око 120 посетилаца, махом деце из школа у Краљеву која су долазила у организованим групама, и одушевљено посматрала извођење експеримената и слушала презентације старијих ученика.

 

ПРИБОЈ – 25. мај 2023.

Сајам науке у Прибоју одржан је 25. маја у Основној школи „Десанка Максимовић“. Заједно са гостујућим школама ОШ „Вук Караџић“ и ОШ „Никола Тесла“, на сајму је представљено шест пројеката, које су ученици месецима пажљиво припремали са својим наставницима.

Сајам у Прибоју је остао истакнут по великом броју посетилаца, који су претежно долазили у пажљиво организованим групама. Чинила су их углавном школска деца, која су фасцинирано пратила презентације, демонстрације и експерименте старијих ученика који су учествовали на пројекту. 

Највећа атракција сајма била је интерактивна видео-игрица на тему зелених наука коју је са својим ученицима припремила координаторка из ОШ „Никола Тесла“, те се на њиховом штанду константно чекао ред како би се посетиоци окушали у овом забавном такмичењу. Осим стандардних пројеката из области СТЕМ-а и одрживости, посетиоци су могли да виде како ради 3Д штампач, али да тестирају квалитет воде или се играју Ардуино роботима.

 

ПРИЈЕПОЉЕ – 26. мај 2023.

Сајам науке у општини Пријепоље одржан је у малом, али шармантном Бродареву, у Основној школи „Светозар Марковић“. Две гостујуће школе из оправданих разлога нису могле да учествују у овом сајму, али се координатор домаћин са својим сјајним и мотивисаним наставним особљем, постарао да овај сајам нимало не трпи због чињенице да је у њему науку презентовала само једна школа. 

Управо је ова чињеница допринела томе да овај сајам добије нарочито интимну и пријатељску атмосферу, имајући у виду да га је организовало особље школе чија се деца добро познају, а наставници одлично међусобно сарађују.

Сајам је отворен низом дивно увежбаних скечева и рецитација, које су извела талентована деца из овог малог и веома мотивисаног места. По отварању сајма, дошао је ред на научну комуникацију, а због малих размера сајма, сва публика је заједно ишла од штанда до штанда и слушала пажљиво припремљене презентације научних пројеката. Деца излагачи су били ванредно добро припремљени за овај задатак, и чак га извели уз пратеће глумачке елементе. Презентација на сваком штанду била је својеврсна представа.

Осим стандардних пројеката, школа је показала и како на еколошки начин производи сапуне, а имали смо прилике да видимо и аутентични инкубатор препун правих пилића.

 

НОВА ВАРОШ – 26. мај 2023.

Сајам науке у Новој Вароши одржан је 26. маја, у Средњој школи, смештеној у самом центру овог града. Хол школе је овог пута послужио као локација за сајам, и у њему су се удобно сместиле све три школе, домаћин, као и ОШ „Живко Љујић“ и ОШ „Гојко Друловић“, као и изузетно велики број посетилаца.

Сајам је свечано отворен говором директорке школе домаћина, а затим улепшан извођењем етно песама локалног КУД-а. Сајам се истакао и ванредном способношћу ученика да своје пројекте изложе са разумевањем, креативношћу и шармом, те је слушање презентација било право задовољство.

У креативно декорисаном холу, украшеном, између осталог, и аутентичним, ручно прављеним инфо паноима, промоција науке текла је глатко, забавно и едукативно. Представљено је 11 пројеката, заједно са великим бројем школских пратећих садржаја. Школа домаћин се побринула и за инфо пулт, који је стајао на улазу на сајам, поред кога су ученици нудили информације о сајму, школи и пратећим активностима.

 

РАШКА – 30. мај 2023.

Сајам у општини Рашка одржан је 30. маја, у Основној школи „Јосиф Панчић“ у Баљевцу. На сајму су учествовале и гостујуће школе, ОШ „Рашка“ и ОШ „Сутјеска“, које су богатим садржајем додатно оплемениле овај изузетно квалитетан сајам.

Сајам је одржан у креативно декорисаној фискултурној сали, чије су велике димензије омогућиле неометано кретање, посету, али и излагање на самом сајму. Велики број пројеката био је нанизан на школским клупама дуж читаве сале, трибине су омогућиле место за одмор, тако да је сајам протицао у одличној атмосфери.

Смештена у богатом зеленилу долине Ибра, школа домаћин је пажљиво припремила како саме пројекте тако и освежење и бригу за учеснике сајма. Мада иницијално померен за каснији датум, можда је управо та чињеница учинила да деца и наставници још више антиципирају свој сајам науке, и изведу га на      оригиналан и успешан начин.

 

ЧАЧАК – 13. јун 2023.

Иако иницијално планиран за 4. мај, због трагичних догађаја у београдској основној школи, сајам науке у Чачку одржан је са малим закашњењем, 13. јуна, и тиме постао закључни и последњи одржан сајам науке у оквиру пројекта „Школе за бољи квалитет ваздуха“.

Основна школа „Свети Сава“ топло је угостила тим Центра за промоцију науке на свом сајму, одржаном у пространом и изузетно лепо декорисаном холу школе. На сајму је представљен велики број ученичких пројеката – што званичних СТЕМ пројеката изведених у сарадњи са Уницефом, што осталих школских експеримената, активности и демонстрација.

Координаторка школе домаћина постарала се да сајам буде организован без сметњи, и овом приликом смо се уверили колико је пратећа музика допринела веселој и позитивној атмосфери.

Гостујуће школе, Прехрамбено-угоститељска, као и ОШ „Танаско Рајић“, уложиле су изузетан труд у своје презентације и обогатиле сајам квалитетним садржајем.

 

ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА – 2. и 3. јун 2023.

Након свих ових сајмова, наставници су своја искуства и добре праксе имали прилике да поделе на великој завршној конференцији у Хотелу Ројал у Београду. Програм конференције одржао се 2. и 3. јуна, а на конференцији су, уз наставнике, учествoвали и координатори из Центра за промоцију науке, Уницефа и Иницијативе Дигитална Србија. 

 

Аутор текста и фотографија: Невена Грубач

Остале активности