Ecsite 2023

Ecsite 2023

Конференција Ecsite 2023, један од најзначајнијих догађаја у области научне комуникације, одржана је од 15. до 17. јуна у Валети. Готово хиљаду представника музеја и научних центара из целог света окупило се у главном граду Малте како би разменили искуства и идеје, упознали се са актуелним трендовима и формирали важне професионалне везе.

Ecsite, Европска мрежа научних центара и музеја, сваке године организује конференцију како би окупила експерте из различитих области. Ова година није била изузетак, а домаћин конференције била је Esplora Science Centre из малтешког места Калкара. Поред тема које се примарно односе на производе и услуге научних центара и музеја, разговарало се и о научној комуникацији на свим нивоима (од истраживања до праксе), о будућности СТЕ(А)М образовања, као и о медијима. Највећи део програма конференције одвијао се у Медитеранском конференцијском центру у Валети, некадашњој војној болници, која датира из 16. века. Овај јединствен амбијент показао се као идеално окружење за одржавање конференције и инспирисао је учеснике да кроз разноврсне формате поделе своја знања и сазнају нешто ново од својих колега из различитих делова света. Конференција је трајала три дана, од 15. до 17. јуна, присуствовало јој је око хиљаду људи, а своје представнике на овој великој смотри имао је и београдски Центар за промоцију науке.

Наредне, 2024. године, конференција Ецсите одржаће се у главном граду Словеније – Љубљани. Овим поводом, на самом крају конференције, гостима у главној сали Медитеранског конференцијског центра обратио се Јуриј Крпан, уметнички директор љубљанског  Института Керсникова и позвао све присутне да у великом броју дођу и на конференцију која ће се од 5. до 8. јуна коначно одржати у Словенији, с обзиром на то да се конференција, иако је то било предвиђено, због пандемије ковида-19 није одржала у Љубљани 2020. године.

Више детаља о томе како је протекла овогодишња конференција Ecsite можете прочитати ОВДЕ.

Фото: EcsiteExecutiveOffice

Остале активности