Семинар о рецензирању у Нишу

Семинар о рецензирању у Нишу

У петак, 10. маја, у Великој сали Универзитета у Нишу, одржан је Семинар о рецензирању.

Пред више од стотину истраживача разних профила, предавачи, који су уједно и уредници и рецензенти међународних научних часописа, говорили су о бројним актуелним темама у вези са рецензирањем, публиковањем и вредновањем научноистраживачког рада.

Семинар је отворио др Александар Декански предавањем „Шта је рецензирање и како урадити добру рецензију“, након чега је уследило излагање др Олгице Недић о „Етичким аспектима рецензирања“. У другом сегменту семинара, др Невена Буђевац одржала је предавање о „Друштвеном признавању и вредновању рецензирања“, а након ње је о „Платформама и програмима за подршку рецензентима“ говорила др Ивана Дрвеница.

У име организатора, присутнима су се на почетку обратили Снежана Јанчић из Универзитетске библиотеке „Никола Тесла“ и Иван Умељић из Центра за промоцију науке.

Група истраживача, у сарадњи са Центром за промоцију науке, креирала је 2017. године Семинар о рецензирању намењен докторандима и млађим истраживачима. Овогодишњи семинар у Нишу је девети по реду, а пре тога одржан је у више наврата у свим већим универзитетским центрима у Србији (Београд, Ниш, Нови Сад и Крагујевац).

Кроз овај јединствени програм до сада је прошло више од хиљаду полазника, углавном млађих истраживача, али и искуснијих професора и научних радника из области природно-математичких, техничко-технолошких и медицинских наука, као и друштвено-хуманистичких дисциплина.

Остале активности