Свечано отворен Мај месец математике „Биотехнологија: Алгоритми природе“ у Новом Саду

Свечано отворен Мај месец математике „Биотехнологија: Алгоритми природе“ у Новом Саду

Тринаести по реду Мај месец математике (М3) у организацији Центра за промоцију науке и Математичког института САНУ, под називом „Биотехнологија: Алгоритми природе“ свечано је отворен синоћ у Културној станици Свилара, у Новом Саду.

На отварању манифестације публици су се обратили министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић, в.д. директора Центра за промоцију науке Данијела Вучићевић, директор Математичког института САНУ др Зоран Огњановић и заменик градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац.

Највећа научнопопуларна манифестација у Србији, трајаће до 31. маја, а током две недеље трајања, у сарадњи са наставницима, истраживачима и мрежом научних клубова, одржаће се низ разноврсних радионица, панел-дискусија и изложби широм Србије.

„Надам се да ће ова манифестација привући не само љубитеље науке, него и оне који ће заволети науку кроз ову манифестацију. Велико ми је задовољство да сам данас овде, у овом фантастичном окружењу – Културној станици Свилара. У основи сваке науке јесте математика, али мени је посебно задовољство и врло сам субјективна када је реч о биотехнологији. Суочувамо са огромним изазовима и биотехнологија представља једну од области која заиста доживљава револуционарни развој. Иако је са нама од памтивека, људи често нису свесни тога. Сигурна сам да нас у будућности очекује много открића, баш захваљујући примени математике, у покушају да објаснимо изузетну комплексност коју природа са собом носи“, рекла је у свом обраћању министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић.

„Неоспорно је да имамо сјајну талентовану децу, научнике, истраживаче, који доприносе својим резултатима и у Србији и у свету, али без обзира на то, зачудићемо се да и даље велики број нас истински не схвата и не размишља колики је утицај науке и нових технологија на савремени живот, а поготово на нашу будућност. Ту видим улогу Центра за промоцију науке: да буде спона између грађана и научне заједнице и да преведе овако комплексне научне теме у једноставан и разумљив садржај, како раскорак у брзини развоја науке и друштва не би остао на дистанци”, истакла је Данијела Вучићевић, в.д. директора Центра за промоцију науке и додала: „У Србији је потребно да тежимо развијању економије знања, јер све светске економије заснивају свој раст на иновацијама, а знање и повезаност представљају кључне ресурсе савременог света”.

„Још давно је речено да је математика језик природе, а сваког дана откривамо неке нове примене које су данас постале јако актуелне: оне у вештачкој интелигенцији, у биоинформатици, у анализи великих података и тако даље. Ко зна шта ћемо већ сутра имати на тапету. Циљ манифестације Мај месец математике и математичара у њој је да представи све ове и, наравно, многе друге аспекте математике публици и да свако буде у прилици да пронађе неко своје виђење шта је то математика“, нагласио је директор Математичког института САНУ др Зоран Огњановић.

„По први пут, након 12 година, ова манифестација се одвија у Новом Саду, и ја сам уверен да ће Новосађани заиста уживати у једној заиста лепој манифестацији. Чули смо колико је она значила Београђанима, тако да смо заиста почаствовани, јер смо ми ове године домаћини. Позивам све заинтересоване да до краја месеца идвоје време и искористе прилику да на један занимљив начин науче нешто ново“, пожелео је добродошлицу у Нови Сад заменик градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац.

Биотехнологија у фокусу: Од традиционалних знања до савремених алгоритама

Изложба “Биотехнологија: Алгоритми природе” у  Галерији Културне станице Свилара, нуди јединствену перспективу на спој биологије и технологије, кроз интерактивне поставке инспирисане природним алгоритмима. Путовање кроз време и простор, од прошлости до савремености, оживљава кроз уметничке интерпретације, истраживања и интерактивне радове, подсећајући нас на снагу људске радозналости и потребу за одговорним коришћењем технолошких иновација. Дођите и завирите у свет биотехнологије кроз уметничке интерпретације, истраживања и интерактивне радове.

Изложба ће бити отворена до 31. маја, сваког дана од 12 до 20 часова, осим понедељка.

У оквиру М3, у Научном клубу Нови Сад – Културна станица Свилара, одржаће се и серија радионица за различите узрасте, као и три предавања из области биотехнологије, фармакологије и вештачке интелигенције. Прво у низу предавања ,,Пиће Богова: Биотехнолошки изазов” одржаће се 16. маја 2024. године у 18 часова, а водиће га професор доктор Владимир Пушкаш. Друго предавање ,,Примена вештачке интелигенције у фармакологији” одржаће се 23. маја у 18 часова, са доктором Иваном Танасијевићем. Треће предавање ,,Биотехнолошки одговори на изазове савременог доба” одржаће се 30. маја 2024. у 18.00 часова, са професорком докторком Јеленом Додић.

Откријте математику кроз друштвене игре на М3

Посебан програм под називом „М3 више од игре“ намењен свим узрастима, одвијаће се на платоу Културне станице Свилара викендом, од 15 до 19 часова, нудећи забаван и интерактиван начин да се математика открије кроз друштвене игре. Током програма, посетиоци ће имати прилику да сазнају како је математика постала део нашег свакодневног живота и како се друштвене игре могу користити за подстицање математичког размишљања. Овај програм спаја математику и игру у едукативну и забавну активност, поттицајући љубав према математици код свих генерација.

Овогодишња манифестација реализује се уз подршку Културне станице Свилара и Научног клуба Нови Сад, а у организацији догађаја прикључили су се и партнери: Институтут за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Хемијски факултет и Институт за хемију, технологију и металургију Универзитета у Београду, Институт БиоСенс, Истраживачко-развојни институт за вештачку интелигенцију Србије, као и Технолошки факултет и Научни институт за прехрамбене технологије Универзитета у Новом Саду.

Више о овогодишњем програму погледајте на званичној страници М3.

Фото: Марко Рисовић

Остале активности