Одржан Био Арт Форум у Новом Саду

Одржан Био Арт Форум у Новом Саду

Од 16. до 18. маја, у Креативном дистрикту, у Новом Саду, одржан је Био Арт Форум. Током три дана програма, уметници, истраживачи и стручњаци из различитих области покушали су да покажу које су то тачке пресека уметности и биолошких, али и других наука.

Учесници су имали прилику да присуствују предавањима водећих стручњака у овој области, учествују у радионицама, интерактивним сесијама и панел-дискусијама. Циљ Форума је био да створи платформу за истраживање нових идеја и размену знања о био-арту, како за искусне професионалце, тако и за оне који тек улазе у свет био-арта.

Догађај је свечано отворила проф. др Полона Тратник, професорка на Филозофском факултету Универзитета у Љубљани и виша истраживачица на Институту ИРРИС. Њено предавање о преплитању уметности и биотехнологије, поставило је темеље за дискусије које ће се одвијати током Форума. Првог дана одржане су и панел-сесије које су представиле различите приступе у био-арту. Уметници и истраживачи као што су Маргарита Певере (Португал), Робертина Шебјанич (Словенија), Стеван Којић (Србија), Доротеа Долиншек (Словенија) и Ивен Шардроне (Француска) разговарали су о стварању уметности помоћу живих материјала, система и процеса. Учесници су поделили своја искуства о томе како осигурати да ови живи радови остану витални током излагања.

Др Адам Заретски (САД), доктор наука и једно од најпрепознатљивијих лица био-арта, представио је у интерактивној сесији радионицу намењену и онима који нису биолози. Током ове сесије истражене су теме као што су трансгено креаирање људи, естетика гена и репродуктивне технологије. Кроз ове теме, Адам је адресирао и правне, етичке и друштвене импликације овог облика уметности.

Други дан Форума отворио је Роланд ван Дирендонке (Холандија), активни члан глобалне Do It Yourself Bio заједнице. Он се фокусирао на демократизацију биотехнологије кроз коришћење приступачних алата и подстицање интердисциплинарне сарадње. Истог дана одржана је и панел-сесија о „уради сам“ биохакингу и Do It With Others (DIWO) приступима био-арту.

Током трајања програма организована је и шетња уз обалу Дунава и узорковање воде, како би се пружили увиди у утицај човека на организме који живе у овим водама. Истражујуц́и околину Дунава, учесници су имали прилику да дубље проникну у односе човека, других организама и екосистема, утемељених у еколошкој испреплетености и међузависности тих различитих облика живота. Шетња и радионица послужиле су као увод у предавање Јенса Хаусера (Француска), стручњака за медијске студије и кустоса уметности из Париза и Копенхагена, специјализованог за интеракције између уметности и технологије, као и за трансжанровску и хибридну естетику.

Форум је заокружен интерактивном дискусијом о неговању и будуц́ности био-арта. Учесници су разговарати о потенцијалу „уради сам“ приступа и заједничким напорима у демократизацији био-арт стваралаштва, као и о улози уметности у подстицању еколошке свести и друштвених промена.

Bio Awaking је подржан кроз ЕУ програм Креативна Европа, који подржава активности које развијају културну разноликост и одговарају потребама и изазовима културног и креативног сектора. Главни циљеви програма су да штити конкурентност и економски потенцијал културног и креативног сектора, посебно аудио-визуелног сектора. Нови приступ програма ће допринети опоравку ових сектора, подржавајући њихове напоре да постану инклузивнији, дигиталнији и одрживији у окружењу.

Фото: Елвира Какуси

Остале активности