Рецензирање у Нишу

Рецензирање у Нишу

У Великој сали Универзитета у Нишу, 13. априла, одржан Семинар о рецензирању за истраживаче у организацији Центра и Универзитетске библиотеке ”Никола Тесла”[:]

1

У препуној Великој сали Универзитета у Нишу, у петак, 13. априла, пред више од стотину учесника, одржан је четврти по реду Семинар о рецензирању за истраживаче. Предаваче и истраживаче су на почетку поздравили проректор Универзитета у Нишу проф. др Зоран Николић и управница Универзитетске библиотеке „Никола Тесла“ Снежана Бојовић.

Др Александар Декански, научни саветник Центра за електрохемију Института за хемију, технологију и металургију, говорио је о историјату и врстама рецензирања и сумирао упутства за пожељно понашање рецензената.

Др Олгица Недић, научна саветница Института за примену нуклеарне енергије, говорила је о сврси рецензирања и осврнула се на интересе свих учесника у процесу публиковања, а нарочито је скренула пажњу на могуће етичке странпутице.

2

Др Ивана Дрвеница, научна сарадница Института за медицинска истраживања Универзитета у Београду, истакла је да упркос повећаном броју аутора и радова, као и све већем броју нових часописа, рецензената нема у довољном броју и с тим у вези указала је истраживачима на рецензентске базе као што је Publons.

Предавачи су се сложили да је посао рецензената одговоран и друштвенокористан рад који захтева време и посвећеност, а да награда за такав труд лежи у могућности да рецензент својим ангажовањем остане у додиру са најновијим истраживањима из своје области.

3

Остале активности