Семинар у Новом Саду

Семинар у Новом Саду

У петак 19. јануара, у великој сали Ректората Универзитета у Новом Саду, одржан је трећи по реду Семинар о рецензирању за истраживаче [:]

0

Центар за промоцију науке и Природно-математички факултет Универзитета у Новом Саду, у сарадњи са истраживачима са богатим искуством у рецензирању научних чланака и уређивању научних часописа, организовали су 19. јануара у великој сали Ректората Универзитета у Новом Саду изузетно посећен Семинар о рецензирању научних радова коме је присуствовало више од сто истраживача из бројних научних области.

На семинару су говорили научни саветник др Александар Декански из Центра за електрохемију Института за хемију, технологију и металургију (ИХТМ), др Олгица Недић научни саветник са Института за примену нуклеарне енергије (ИНЕП), др Невена Буђевац, доцент са Учитељског факултета Универзитета у Београду, др Ивана Дрвеница, научни сарадник са Института за медицинска истраживања, и Иван Умељић, уредник издавачке делатности Центра за промоцију науке.

1 dekanski

2 olgica

Излагања предавача обухватила су готово све аспекте рецензирања, у распону од практичних упутстава рецензентима и етичких аспеката рецензентског посла, до ширег друштвеног значаја рецензирања и све популарнијих рецензентских база и форума као што је Publons. У последњем делу семинара полазници су имали прилику да и сами рецензирају један краћи текст.

Ово је први семинар који се на један свеобухватнији начин бави обучавањем за обављање овог одговорног посла. Нажалост, ни у свету, а поготово код нас, скоро да не постоји систематско и институционализовано обучавање истраживача за рецензирање. Знање и пракса се преузимају од старијих колега или се стичу временом.

Због великог интересовања академске заједнице Центар за промоцију науке планира да током ове године организује више оваквих семинара за истраживаче.

3 nevena

4 nevena

5 ivan

Остале активности