Сунчев сат на мојој руци

Сунчев сат на мојој руци

У Научном клубу у Ужицу 16. октобра одржана је радионица за предшколце у оквиру пројекта ”Сунчев сат на мојој руци”[:]22450002_1467391279964508_528966996236247400_n

У Научном клубу Ужице 16. октобра одржана је радионица за предшколце у оквиру пројекта ”Сунчев сат на мојој руци”. Ауторке пројекта су Снежана Тошовић, професорка математике у Основној школи ”Танаско Рајић” у Чачку, и Олга Дукић, професорка  физике и математике у Основној школи ”Вук Караџић” у Чачку, док су улогу вршњачких едукатора имале Анастасија Богићевић, ученица седмог разреда Основне школе ”Вук Караџић”, и Александра Вујичић, ученица седмог разреда Основне школе ”Танаско Рајић”.

Након уводне интеракције и разговора о разумевању појмова прошлост и будућност, приказан је цртани филм ”Балтазар”. У току пројекције водио се разговор о сату и начинима мерења времена кроз историју. Сам развој начина мерења деци је објашњен кроз примере врсте сатова, односно мерења времена уз помоћ сунчаног, пешчаног, воденог, звезданог сата, затим уз помоћ свеће, људског тела и сенке кроз различита годишња доба, тачније месеце у години. Наредни цртани филм је приказао Микија, Шиљу и Пају Патка како чисте унутрашњост великог сата, чиме су се деца упознала са сатним механизмом и разним „кваровима“.

Предшколци су затим, распоређени у две групе, од различитих материјала правили накит у облику сата.

 

Остале активности