Сусрет у простору између

Сусрет у простору између

На Филозофском факултету, у оквиру серијала „Сусрети у простору између“, одржан је разговор о мејкер култури, мејкер заједницама и просторима у којима се развија мејкер култура

У петак, 29. марта, у 19 часова, одржан је други по реду догађај „Сусрети у простору између“, на Филозофском факултету у Београду. ЦПН је поново учествовао у овом програму који организује Катедра за андрагогију Филозофског факултета. Тема овог пута била је мејкерс покрет у Србији.

Пред студентима Филозофског факултета, али и заинтересованим грађанима, водила се дискусија о ”уради сам” концепту који је, у модерном друштву, постао све присутнији, и прерастао у нешто што би могли назвати ”уради са другима”. Посебна пажња, такође, посвећена је просторима у којима се мејкерс и образовање преплићу. На разговору су учествовали Зоран Рончевић из удружења Мејкер Србија, Мирјана Утвић и Милан Вeсић, из Центра за промоцију науке и Душан Митић и Наталија Остојић из колектива Шкоград. Дискусију је водила Јелена Јоксимовић из Центра за промоцију науке.

Током разговора највише се дискутовало о концепту радионице у кући и учионицама које све више постају радионице. Зоран Рончевић је представио и програм удружења Мејкер Србија и мрежу коју ово удружење ствара. Разговарало се и о мејкер фестивалима и сајмовима широм света, али и о концепту саме мејкерс заједнице у свету. Посебан акценат стављен је на дух мејкера, који стављају дружење и размену идеја и знања испред самог производа.

Мејкер покрет односно мејкерс култура је друштвени покрет настао у духу заната и „уради сам“ филозофије. Неки сматрају да је овај покрет реакција на конзумеризам и растући осећај удаљавања од физичког света у модерним градовима. Мејкерс се укршта са културом хаковања и ради на стварању нових уређаја, као и пренамени постојећих. Теме од којих креће су електроника, роботика, 3-Д штампање и употреба рачунара, као и активности као што су обрада метала, обрада дрвета и веома важне традиционалне уметности и занати.

Остале активности