Конференција о СТЕМ образовању на Малти

Конференција о СТЕМ образовању на Малти

На конференцији одржаној 21. и 22. марта на Малти учествовало 120 наставника из 26 земаља који се баве СТЕМ наставом

Центар за промоцују науке је, 21. и 22. марта, на позив партнерске организације European Schoolnet учествовао на великом скупу под називом STEM high-level event 2019: Fostering industry cooperation within STEM school education strategies, одржаном на Малти.

Конференција је окупила представнике великих индустријских конзорцијума попут Мајкрософта (Microsoft), Самсунга (Samsung), Тексас инструментса (Texas instruments), Ај-Би-Ема (IBM), Циска (Cisco), Оракла (Oracle), Дела (Dell), Ленова (Lenovo), Репсола (Repsol), Водафона (Vodafone) и других, представнике из образовног сектора широм Европе, као и представнике министарстава просвете из више европских земаља. Учествовало је укупно 120 СТЕМ наставника из 26 земаља и 16 представника министарстава просвете, што је конференцији дало велики значај у европским оквирима.

Кључни задаци конференције били су да приближе индустријске праксе и потребе напредним концептима у оквиру СТЕМ образовања, те да обезбеде даљи развој добрих пракси у СТЕМ образовању, као и да се промовишу СТЕМ каријере и дефинишу стратешки кораци који би обезбедили веће интересовање за ово поље у будућности.

В. д. директора Центра за промоцију науке имао је прилику да у друштву еминентних говорника у оквиру сесије под називом Strenghtening STEM community представи рад и успехе Центра у ширењу свести о важности СТЕМ образовања, али и у конкретним пројектима и активностима које Центар реализује, попут пројеката Scientix и STEM School Label. Поред тога, представљене су и активности Центра попут подршке изградњи паркова науке, реализације Маја месеца математике, а презентовани су и капацитети Мејкерс спејса.

На завршној церемонији конференције изабраним СТЕМ наставницима у оквиру конкурса Diversity in STEM competition за иновативне приступе у СТЕМ образовању уручено је 12 награда. Центар за промоцију науке са поносом објављује да су награде добиле и две наставнице из Србије, сараднице Центра на пројекту Scientix, Наталија Будински из Основне школе „Петар Кузмјак“ из Руског Крстура за радионицу под називом Money and Mathematics make the financial world goes around, и Слађана Трајковић из Техничке школе „15. мај“ у Прокупљу за радионицу под називом Neolithic Science Camp in Plocnik 2.

Остале активности