„Сврати на науку“ у београдским кафићима

„Сврати на науку“ у београдским кафићима

Центар за промоцију науке, у сарадњи са Амбасадом Израела у Београду, од 8. до 11. јула организовао је серијал предавања у београдским кафићима, Science at the Bar – „Сврати на науку“. Овим поводом су из Израела дошли реномирани научници, коjи су, уз колеге из Србиjе, у неформалној атмосфери представљали научне теме у директном разговору са публиком.

Концепт науке у баровима изузетно је популаран у Израелу. Са друге стране, програм научних кафеа је заживео и код нас кроз програме Центра за промоцију науке. Све је, међутим, некако стало у доба пандемије, па је публика више него ентузијастично дочекала повратак оваквих програма код нас.

Гости из Израела посетили су Београд од 8. до 11. јула и одржали неке од своjих наjзанимљивиjих предавања из области физике, биомолекуларне науке и зоологиjе. Првог дана програма, др Михал Топаз (Michal Topaz) и Веред Шапиро (Vered Shapiro) одржале су интересантно предавање на тему зоологије – An elephant, a Giraffe, and an engineer walk  into a bar – when wild science leads to wild ideas, а др Мирко Ђорђевић је говорио о Материнској клетви тројанских женки. Следећег дана је др Зив Цвигхафт (Zeev Zwighaft) говорио о биолошком сату на предавању „Social Jet-Lag“ – The Human Biological Clock in the Modern Age, док је Лана Ђуричковић причала о очувању културног наслеђа међу академицима у Београду.

У недељу 10 јула, на Дан науке у Србији, посебан гост програма био је професор Елиам Грос, који је као један од учесника пројекта у ЦЕРН-у говорио о десетогодишњици открића Хигсовог бозона, такозване Божје честице. Потом је др Дражен Драшковић говорио о томе да ли смо још увек паметнији од рачунара, а др Зив Цвигхафт је поновио своје предавање о биолошком сату. У понедељак 11. јула, др Владимир Ђурђевић је говорио о климатским променама кроз предавање „Климатски рингишпил“ – Ризик за природу и друштво, а др Михал и Веред Шапиро поново су причали о науци у зоологији.

Предавања научника из Србиjе и Израела, две земље коjе ове године обележаваjу 30 година од обнављања дипломатских односа, била су отворена за jавност и одржана су на четири локације: Смоквица Врачар; Смоквица Дорћол; Дом културе Студентски град, Нови Београд; Baš.ta craft & draft, Цетињска.

Остале активности