„Svrati na nauku“ u beogradskim kafićima

„Svrati na nauku“ u beogradskim kafićima

Centar za promociju nauke, u saradnji sa Ambasadom Izraela u Beogradu, od 8. do 11. jula organizovao je serijal predavanja u beogradskim kafićima, Science at the Bar – „Svrati na nauku“. Ovim povodom su iz Izraela došli renomirani naučnici, koji su, uz kolege iz Srbije, u neformalnoj atmosferi predstavljali naučne teme u direktnom razgovoru sa publikom.

Koncept nauke u barovima izuzetno je popularan u Izraelu. Sa druge strane, program naučnih kafea je zaživeo i kod nas kroz programe Centra za promociju nauke. Sve je, međutim, nekako stalo u doba pandemije, pa je publika više nego entuzijastično dočekala povratak ovakvih programa kod nas.

Gosti iz Izraela posetili su Beograd od 8. do 11. jula i održali neke od svojih najzanimljivijih predavanja iz oblasti fizike, biomolekularne nauke i zoologije. Prvog dana programa, dr Mihal Topaz (Michal Topaz) i Vered Šapiro (Vered Shapiro) održale su interesantno predavanje na temu zoologije – An elephant, a Giraffe, and an engineer walk  into a bar – when wild science leads to wild ideas, a dr Mirko Đorđević je govorio o Materinskoj kletvi trojanskih ženki. Sledećeg dana je dr Ziv Cvighaft (Zeev Zwighaft) govorio o biološkom satu na predavanju „Social Jet-Lag“ – The Human Biological Clock in the Modern Age, dok je Lana Đuričković pričala o očuvanju kulturnog nasleđa među akademicima u Beogradu.

U nedelju 10 jula, na Dan nauke u Srbiji, poseban gost programa bio je profesor Eliam Gros, koji je kao jedan od učesnika projekta u CERN-u govorio o desetogodišnjici otkrića Higsovog bozona, takozvane Božje čestice. Potom je dr Dražen Drašković govorio o tome da li smo još uvek pametniji od računara, a dr Ziv Cvighaft je ponovio svoje predavanje o biološkom satu. U ponedeljak 11. jula, dr Vladimir Đurđević je govorio o klimatskim promenama kroz predavanje „Klimatski ringišpil“ – Rizik za prirodu i društvo, a dr Mihal i Vered Šapiro ponovo su pričali o nauci u zoologiji.

Predavanja naučnika iz Srbije i Izraela, dve zemlje koje ove godine obeležavaju 30 godina od obnavljanja diplomatskih odnosa, bila su otvorena za javnost i održana su na četiri lokacije: Smokvica Vračar; Smokvica Dorćol; Dom kulture Studentski grad, Novi Beograd; Baš.ta craft & draft, Cetinjska.

Ostale aktivnosti