Теслина научна фондација одала признање ЦПН-у

Теслина научна фондација одала признање ЦПН-у

Теслина научна фондација из Филаделфије и њена ћерка организација Теслина научна фондација Србија организовале су, поводом две деценије рада, манифестацију „Дани Николе Тесле 2024 – 20 година очувања Теслиног наслеђа“.

Сви догађаји у склопу манифестације одвијали су се под покровитељством Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије, а партнери у реализацији појединих активности били су Матица Српска из Новог Сада, као и Задужбина Илије Коларца и Удружење новинара Србије из Београда.

Конференцију у Коларчевој задужбини, у уторак, 9. јула, отворио је оснивач Теслине научне фондације, Никола Лончар, а овом приликом Центру за промоцију науке додељена је захвалница за допринос очувању лика, дела и заоставштине Николе Тесле. На конференцији у Коларцу присутнима се обратила в.д. директора ЦПН-а Данијела Вучићевић, нагласивши главне циљеве и активности Центра, као и то где су тачке сусрета ЦПН-а и Теслине научне фондације.

„Центар за промоцију науке настао је 2011. године, баш када је Влада Републике Србије одлучила да Теслин рођендан прогласи за Дан науке у Србији. ЦПН од тада увек овај дан обележава посебним активностима. Започели смо са изложбеним поставкама и радионицама за све узрасте, са циљем да будемо спона између грађанства, са једне стране, и научне заједнице, са друге. Након првих неколико година, када смо изложбе и науку уопште, измештали из амфитеатара у јавни простор, од 2014. године одлучили смо да Дан науке посветимо истраживачима, односно популаризаторима науке који су добитници финансијске подршке на нашем Јавном позиву. Ми, заједно са њима, желимо да покажемо шта је то што данас научници раде у Србији и да све то приближимо грађанима, како би се сви заједно суочили са изазовима са којима се сусрећемо“, подвукла је Вучићевић.

Ове године, додела признања добитницима Јавног позива за промоцију и популаризацију науке, одржаће се 10. јула, у Ботаничкој башти „Јевремовац“.

Остале активности