Ложионица, Институт за вештачку интелигенцију Србије и ЦПН покрећу стратешку сарадњу

Ложионица, Институт за вештачку интелигенцију Србије и ЦПН покрећу стратешку сарадњу

Креативно иновативни центар Ложионица и платформа Србија ствара Владе Републике Србије потписали су Меморандум о стратешкој сарадњи са Истраживачко-развојним институтом за вештачку интелигенцију Србије и Центром за промоцију науке.

Стратешка сарадња односи се пре свега на употребу науке, иновација и вештачке интелигенције у области креативних индустрија, посебно се фокусирајући на креативност људи, интелектуални капитал, хармонизацију технологија и људи, као и технологија и природе. Ова сарадња допринеће укупном развоју креативних индустрија у Србији, али ће и подстаћи коришћење вештачке интелигенције у циљу оснаживања људи и напретка целокупног друштва и економије.

„Заједничким снагама Ложионица ће реализовати своју мисију, а то је да први српски центар креативних индустрија постане покретач Србије у надолазећој Индустријскоj револуцији 5.0. Србија је већ глобално препозната као важан партнер када је реч о вештачкој интелигенцији, због чега је недавно изабрана и да председава Глобалним партнерством за вештачку интелигенцију. Такође, поседујемо и Стратегију развоја вештачке интелигенције која предвиђа њену примену у образовању, економији, јавном сектору, а препознати смо у свету и као земља талентованих научника, иноватора, уметника. То знање и одличну међународну позицију сада треба да искористимо и у сврху развоја креативног сектора, науке, економија заснованих на знању и подршку нашим талентима“, истиче Ана Илић, директорка Ложионице и националне платформе Србија ствара.

„Част ми је што сам потписала Меморандум, који представља почетак једне нове ере Ложионице, коју видим као окосницу савремене приче индустријског наслеђа. У спрези са научним истраживањима, технологијама и уметношћу кроз креативне индустрије сигурна сам да ћемо изродити добре идеје и пројекте, а они ће неминовно допринети  свету у коме живимо. Ложионица је засигурно место које припада онима који виде могућности пре него што оне постану очигледне“, истиче Данијела Вучићевић, в.д. директора Центра за промоцију науке.

„Желимо да остваримо сарадњу са креативним индустријама у Србији, јер је то један од приоритетних сектора развоја. Очекујемо да ће наш институт имати одређени простор у Ложионици, који ће служити за будуће сарадње и даљи развој. Имајући у виду да генеративна вештачка интелигенција има велики потенцијал за утицај на креативне индустрије, и то не само са становишта техничке примене, већ и са аспекта етике и одговорног коришћења вештачке интелигенције, радујемо се сарадњи са Ложионицом и платформом Србија ствара“, каже проф. др Дубравко Ћулибрк, в.д. директора Института за вештачку интелигенцију Србије.

Остале активности