ЦПН започео Путујућу климатску акцију – Roadshow

ЦПН започео Путујућу климатску акцију – Roadshow

У склопу пројекта Climateurope2, Центар за промоцију науке започео је Путујућу климатску акцију – Roadshow, која кроз уметност и науку промовише климатске сервисе на 10 различитих локација на територији Југоисточне Европе. Путујућа климатска акција спроведена је на прве две локације у региону: у Ријеци (Хрватска) и Тирани (Албанија), од 19. до 25. јуна 2024 године.

Climateurope2 Путујућа климатска акција – Roadshow одвијаће се на укупно 10 локација у Југоисточној Европи, а првих пет ће бити спроведено у току 2024. године (Ријека, Тирана, Котор, Сарајево, Скопље). Циљ ове акције, која представља спој науке и уметности, јесте подизање свести о улози климатских сервиса, као и упознавање грађана са научним чињеницама о климатским променама. Први у низу догађаја реализован је, од 19. до 21. јуна, у Ријеци, у сарадњи са Факултетом за физику Свеучилишта у Ријеци, док је догађај у Тирани, који се одиграо 24. и 25. јуна, плод сарадње ЦПН-а са организацијама Serbian Gaming Association и Albanian Gaming Community из Тиране.

Центар је ријечкој и тиранској публици представио своју познату имерзивну уметничку инсталацију „Климатску капсулу“, као и победнички рад Climateurope2 отвореног art+science позива под називом M1L3NɅ, који сваком посетицу даје личну предикцију будућности у контексту климатских промена. „Климатска капсула“ је била изложена на Корзу Ријеке, као и на ријечком Факултету за физику, док је у Тирани публика капсулу могла да види у уметничком центру Agimi и у просторијама Coolab-а.

Осим уметничких инсталација, у пабу „Дневни боравак“ у Ријеци, 19. јуна, одржан је и неформалан поетски дијалог између песникиње Љиљане Илић и климатолога проф. др Владимира Ђурђевића, који је кроз поезију и фотографију представио отворени Јавни позив климатске акције. Пријаве за позив су и даље отворене, и своје радове можете приложити путем следећег линка.

Поред имерзивних радова, поезије и фотографије, локални партнери и Центар организовали су и панеле на тему климатских сервиса, који су окупили заинтересоване за коришћење климатских информација у сврхе паметног доношења одлука. Теме панела биле су разнолике и обухватале су локалне проблеме климе и климатских сервиса као што су обележја ветра, падавина, града и муња, важност дугорочног праћења промене климе, моделирање климе Јадрана, климатске подлоге локалног хидрометеорлошког завода за кориснике и доносиоце одлука, као и мултидисциплинарна истраживања о таложењу пустињске прашине на Јадрану.

Целокупни догађај у Ријеци и Тирани посетило је више од 150 посетилаца који долазе из света науке и уметности, приватног и јавног сектора, као и из невладиног сектора и цивилног друштва. Путем повезивања науке и уметности, излагања уметничких инсталација и радова, уметничких перформанса и климатске дискусије на панелима, Центар за промоцију науке покренуо је промоцију климатских сервиса како би проширио заједницу њихових корисника. Свако може постати члан ове заједнице путем следећег линка и учествовати у будућим догађајима и програмима Путујуће климатске акције. Центар за промоцију науке обићи ће још осам локација, а две наредне су: Котор, Црна гора (од 12. до 15. августа 2024.) и Сарајево, Босна и Херцеговина (од 2. до 5. октобра 2024.).

Остале активности