Три године ЦПН-а

Три године ЦПН-а

Зашто више од 97 одсто грађана инсистира на већој научној писмености и подржава постојање институције попут ЦПН-а[:]

У суботу, 23. новембра, навршава се три године постојања Центра за промоцију науке. Наиме, након бројних иницијатива у овој сфери, Закон о научноистраживачкој делатности, усвојен 2010. године, предвидео је оснивање Центра.

Нова институција надлежна за промоцију и популаризацију науке уписана је у Регистар јавних установа 23. новембра 2010. године, и одмах је почела са радом.

Захваљујући сарадњи са научном заједницом, медијима, школама, државним институцијама, али и невладиним организацијама, у наредне три године ЦПН је покренуо читав низ манифестација које су допринеле повећању научне писмености.

Упркос тешким финансијским и другим изазовима, ЦПН спроводи свих 11 надлежности које је предвидео Закон о научноистраживачкој делатности, а својом отвореношћу и модерним приступом у раду стекао је велико поверење грађана.

Према истраживању које је Центар спровео у сарадњи са Филозофским факултетом Универзитета у Београду и агенцијом MASMI на репрезентативном узорку, више од 97 одсто грађана подржава постојање институције као што је Центар за промоцију науке.

О томе сведочи интересовање посетилаца научнопопуларног ЦПН портала Елементаријум, но, пре свега, изузетно велики број посетилаца на свим манифестацијама које ЦПН организује.

Неки од најважнијих догађаја које је од 2010. године до данас покренуо Центар за промоцију науке јесу Дани будућности: Роботика, коју је посетило више од 150.000 грађана и која је добила Награду града Београда.

Манифестацију Мај месец математике у 2012. години је посетило 100.000 грађана, а овај број се попео на 120.000 током маја 2013, када је М3 организован по други пут, док је изложбу „ЦЕРН у Србији“ посетило 120.000 грађана.

ЦПН активно доприноси обележавању Дана науке, јубилеја и других догађаја посвећених науци у Србији и свету, а сваке године излаже издања научне заједнице на Београдском сајму књига. Из недеље у недељу учествује на свим конференцијама, сајмовима и скуповима који повезују науку и друштво. Сваког месеца Центар у Београду организује трибине са атрактивним научнопопуларним темама на којима учествије више стотина посетилаца.

ЦПН кружи Србијом. Тако је изложба „Десет отворених питања науке“ стигла у шест градова у Србији и региону. Мобилни планетаријум Центра за промоцију науке обишао је 27 градова у Републици, али и регији, а планетаријумске пројекције видело је преко 20.000 посетилаца.

Поред тога, од 2010. до данас, Центар је дао финансијску и техничку подршку за чак 204 пројекта промоције и популаризације науке из целе Србије. ЦПН је учествовао на стотинама фестивала науке у Србији, а овога лета организовао је и Дечји научни камп (ДНК) у Виминацијуму.

ЦПН негује сарадњу са научницима у Србији, али и у свету. Тренутно реализује чак седам европских пројеката. У октобру 2013. године, Центар за промоцију науке организовао је Прву регионалну конференцију промоције науке (SCIPROM), која је окупила више од 300 стручњака, представника међународних организација, државних тела, истраживачких и образовних институција, иноватора, невладиних организација, приватног сектора и медија из региона Југоисточне Европе.

Остале активности