ЦПН Ђачки парламент

ЦПН Ђачки парламент

ЦПН организовао Ђачки парламент од 8. до 10. новембра у Народној скупштини. Пројекат подржали Одбор за науку парламента и министар просвете, науке и технолошког развојa[:]

Министар просвете, науке и технолошког развоја Томислав Јовановић присуствовао је обележавању 10. новембра, Унесковог Светског дана науке за мир и развој у Дому Народне скупштине Републике Србије.

Министру је том приликом уручена резолуција „Будућност нашег града“, коју су усвојили средњошколци, учесници у пројекту Ђачког парламента.

Тако је по трећи пут у Србији, ЦПН обележио Светски дан науке за мир и развој, који се на иницијативу Унеска у свету обележава од 2002. године.

Манифестацију је организовао Центар за промоцију науке, а догађај су подржали Одбор за науку Народне скупштине, као и неколико народних посланика их различитих странака, који су присуствовали догађају.

У оквиру пројекта, од 8. до 10. новембра, Ђачки парламент је у Народној скупштини окупио 100 ђака из целe Србије.

Ученици су дискутовали на тему „Будућност нашег града“– анализирали су различите аспекте ове теме, од демографије градова, преко климатских промена, грађанских дијалога, па све до енергетске ефикасности и паметних градова.

Подељени у пет радних група, са модераторима и експертима су током два дана припремали финалну парламентарну дебату, формулисали захтеве и гласали о њима. Тако је настала ђачка резолуција „Будућност нашег града“.

Министар просвете, науке и техолошког развоја Томислав Јовановић присуствовао је делу ђачке расправе. „Ово је заиста била импресивна дискусија. Ваши предлози превазилазе ваше године и дају подстрек да образовање учинимо ефикаснијим“, рекао је министар.

Он је истакао како су овакве симулације подстицај унапређењу образовања у Србији, посебно кад је реч о теми којом су се ученици бавили.  „Нема паметних градова без паметних људи“, закључио је министар Јовановић.

„Ово је изванредан начин да се покаже колико је наука важна у процесу одлучивања“, рекла је Александра Дрецун, директорка Центра за промоцију науке, која је истакла да су дискусија и рад ученика превазишли очекивања пројекта.

Пројекат „Европски ђачки парламент“ покренула је организација Wissenschaft im Dialog из Берлина, а за циљ има јачање дијалога између ученика узраста 16 до 19 година и научних истраживача у Европи. Пројекат је финансирала Фондација „Роберт Бош“, а организатор у Србији је Центар за промоцију науке.

Пројекат се истовремено одвија у више земаља Европе и кроз њега је прошло око 2000 ученика. Сто одабраних ће имати прилику да учествује на завршном Европском ђачком парламенту, који ће се одржати током конференције Европског научног форума у Копенхагену 2014.

Србију ће на том форуму представљати ученици који су изабрани током Ђачком парламента: Софија Јовановић, Јелена Глишић, Богдан Радичевић, Лазар Булић и Вања Гођевац.

Истражите више о Европском ђаком парламенту.

Фотографије: Милован Миленковић, ЦПН

 

Остале активности