ЦПН трибина о geek култури

ЦПН трибина о geek култури

У Великој сали СКЦ је у понедељак, 26. децембра одржана последња ЦПН трибина у 2016. години – „Основе geek културе“[:]

IMG_4958

ФОТО: Срђан Вељовић

У понедељак, 26. децембра, Центар за промоцију науке је у Великој сали Студентског културног центра одржао трибину „Основе geek културе“. Публика је имала прилику да чује различита виђења geek феномена, од саговорника који су долазили из света информационих технологија и медија, књижевности и филма.

IMG_4925

ФОТО: Срђан Вељовић

Владимир Јакшић, уредник сајта Холонет, портала који се бави „Ратовима звезда“, говорио је о преданости одређеном фантастичном свету и његовим јунацима као основној geek особини – као и о разлици између аутохтоних geek феномена и оних који су се пробили у мејнстрим културу (као што су велики амерички сајмови).

IMG_4929

ФОТО: Срђан Вељовић

Зоран Станојевић, новинар и уредник са Радио Телевизије Србије, окренуо се другој врсти geek понашања: залуђеношћу технологијом. Како је навео Станојевић, geek је онај који мора да поседује последњи, или макар најбољи, телефон и исте такве апликације; једном када те ствари постану препознате и широко прихваћене, geek их напушта.

IMG_4883

ФОТО: Срђан Вељовић

Такође из IT света, Иван Минић, директор агенције Бурек, пренео је лично искуство током којег је схватио да није geek: у неком тренутку је схватио да му је за посао потребан рачунар који је најудобнији, а не најновији или најбржи. Покушао је и да представи ширу слику о geek људима, у коју је укључио и чувеног кошаркаша Дражена Петровића.

IMG_4884

ФОТО: Срђан Вељовић

Горан Скробоња, писац, говорио је о сопственим искуствима са почецима geek културе на овим просторима, које је сместио на крај седамдесетих година 20. века, и о значају интернета за данашњи продор geek феномена у мејнстрим – пре свега фантастичне књижевности и филма.

Разговор је водио Слободан Бубњевић, главни уредник часописа Елементи. На трибини се по први пут у продаји нашао нови, седми број Елемената, последњи у 2016. години. Тема броја, која носи наслов „У сенци белог града“, бави се односом Београда и Србије кроз сфере економије, културе, демографије, инфраструктуре, одбране и здравља, уз мапе које приказују Београд и остатак Србије у последња два века.

IMG_4850

ФОТО: Срђан Вељовић

Посетиоци трибине добили су и штампану верзију ЦПН специјала „Светови Готфрида Вилхелма Лајбница“ који је претходно на Елементаријуму обележио 300 година смрти великог филозофа. Специјал је илустровала и дизајнирала Сања Бошковић.

Остале активности