Трибина о роду и науци

Трибина о роду и науци

У научном клубу у Београду организована је трибина о родним предрасудама и равноправности у науци[:]

 

zamena

 

У Научном клубу у Београду je 21. априла организована трибина о академским родним предрасудама и питању родне равноправности у науци у Србиjи, под називом „Ког су рода наука и технологија?“. Говорнице су биле Александра Алорић, физичарка, Нађа Духачек, експерткиња родних студиjа, Биљана Станковић, психолошкиња, и Ивана Jакшић, такође психолошкиња. Разговор jе водила Ђурђа Тимотиjевић из Центра за промоциjу науке.

Нека од питања на коjа су саговорнице покушале да пруже одговор су: да ли постоjи подела на мушке и женске науке, да ли су и мушкарци и жене jеднако добродошли у научним институтима, лабораториjама и универзитетима, да ли jе важно да причамо о квотама и зашто, коjа jе улога школе и универзитета у промовисању науке као родно инклузивне… Говорило се о томе на коjим све нивоима делуjу родно засноване предрасуде, коjе последице могу имати ако их игноришемо и шта су све могући начини њиховог превазилажења.

_MMM5276 (1)

Трибина „Kог су рода наука и технологиjа?” само jе jедна у низу активности у оквиру пројекта Хипатиjа, чиjи jе координатор за Србиjу Центар за промоциjу науке, а коjи има за циљ мотивисање младих да се интересуjу за СТЕМ области (наука, технологија, инжењерство и математика), и рушење академских родних стереотипа и бариjера коjе стоjе на путу девоjчицама и девоjкама да се опредељуjу за кариjеру у СТЕМ областима.

Остале активности