Трибина о школи превођења

Трибина о школи превођења

У понедељак, 24. септембра, у Научном клубу Београд одржана је трибина поводом летње преводилачке школе „Нобеловац и класик Иво Андрић“[:]

srpski 1

У Научном клубу Центра за промоцију науке је у понедељак, 24. септембра,  представљен програм летње школе текстологије и превођења „Нобеловац и класик Иво Андрић“. Ова летња школа се од 24. до 29. септембра реализује у Београду и Тршићу, у организацији Института за славистику Универзитета у Келну, а у сарадњи са Задужбином Иве Андрића, Институтом за књижевност и уметност, Спомен-музејем Иве Андрића, Југословенском кинотеком и Центром за промоцију науке у Београду, као и са Образовно-културним центром „Вук Караџић“ у Тршићу.

Трибину је модерирао Добривоје Лале Ерић, руководилац Сектора за међународну сарадњу Центра за промоцију науке, а говорници на трибини су били проф. др Јерг Шулте, професор славистике и директор Института за славистику Универзитета у Келну, др Драгана Грбић, руководилац летње школе и научни сарадник Института за славистику Универзитета у Келну и Института за књижевност и уметност из Београда, као и студенти мастер и докторских студија  Универзитета у Келну, Универзитета Ломоносов из Москве, Универзитета у Падови, Минску, Вроцлаву, Гдањску и Љубљани.

На трибини је представљен програм летње школе, где ће студенти поред низа теоријских предавања свакодневно учествовати у раду текстолошких и преводилачких радионица и преводити Андрићеве текстове са српског на белоруски, грчки, италијански, немачки, пољски, руски, словеначки, француски и фарси.

srpski (1)

Програм је усмерен ка студентима мастер и докторских студија, са циљем њиховог усавршавања у домену кључних филолошких дисциплина попут текстологије и традуктологије, а осмишљен је тако да им пружи основна знања и вештине које су од изузетног значаја за њихово будуће професионално ангажовање.

Поред тога, учесници трибине, алумни ове летње школе, поделили су своје утиске са претходних школа и значај учешћа у овом програму за њихову даљу каријеру. Такође, студенти мастер и докторских студија са девет светских универзитета, који ће бити овогодишњи полазници шесте по реду летње школе, изнели су своје мотиве за одабир студирања србистике, као и очекивања од доласка на ову међународну школу.

Четврта по реду трибина на тему српског као страног језика на светским универзитетима биће одржана 26. октобра на Сајму књига, када ће на трибини учествовати представници Центра за српски језик као страни Филозофског факултета у Новом Саду.

Остале активности