У Нишу представљен Јавни позив за грађанска научна истраживања

У Нишу представљен Јавни позив за грађанска научна истраживања

У среду, 27. септембра, у Свечаној сали Универзитета у Нишу, представници Центра за промоцију науке најавили су Јавни позив за финансирање пројеката грађанских научних истраживања.

Центар за промоцију науке и Министарство науке, технолошког развоја и иновација ове године по први пут расписују Јавни позив за финансирање пројеката грађанских научних истраживања, који ће бити отворен од 2. октобра до 1. новембра. Концепт, циљеви и услови за пријављивање на Јавни позив за грађанска научна истраживања до сада су представљени у три универзитетска града у Србији – Новом Саду, Крагујевцу и Нишу. Позив ће бити отворен 2. октобра, а тог дана заинтересовани ће моћи да сазнају све детаље о позиву у Универзитетској библиотеци  „Светозар Марковић“ у Београду, од 12 часова.

У Свечаној сали Универзитета у Нишу, 27. септембра, руководитељка Сектора програмских активности ЦПН-a Данијела Вучићевић, и саветница за послове међународне сарадње у ЦПН-у Катарина Стекић, најавили су циљеве и оквир Јавног позива, као и сам концепт и принципе грађанских научних истраживања.

Грађанска научна истраживања (енг. Citizen Science) представљају научноистраживачки приступ којим се јавност непосредно укључује у процес научних истраживања. На овај начин, грађани који нису научни истраживачи активно доприносе научном процесу користећи своје знање, алате и ресурсе. Овакви пројекти покривају различите дисциплине и теме, укључујући у научна истраживања учеснике различитих нивоа стручности, чиме се промовише научна писменост, негује осећање заједништва и проширује обим истраживања изван традиционалних истраживачких институција.

На Јавни позив могу се пријавити истраживачи запослени у научноистраживачким организацијама регистрованим на подручју Републике Србије. Они ће даље, као координатори пројекта, развити иновативне приступе за активно укључивање грађана у научни процес кроз сарадњу са партнерима који долазе ван научноистраживачке и академске заједнице.

Више о грађанским научним истраживањима можете сазнати у  Водичу, који можете преузети на овом линку.

Остале активности