Under Pressure

Under Pressure

Изложба о животу са мултиплом склерозом отворена је, уз подршку Центра за промоцију науке, У Галерији науке и технике САНУ

_MMM6163Mеђународна изложба фотографија особа са мултиплом склерозом Under Pressure („Мултипла склероза: живот под притиском“) отворена је у Галерији науке и технике САНУ, у уторак, 25. марта.

Пројекат Under Pressure реализован је под окриљем Европског удружења оболелих од мултипле склерозе (European Multiple Sclerosis Platform).

_MMM6198Након отварања у Европском парламенту, изложба је пропутовала Европу, а у Србију, прву земљу ван Европске уније у којој се приказује, стиже из Литваније.

Поставка садржи тридесетак фотографија особа са мултиплом склерозом у различитим животним ситуацијама, овековечених апаратом светски познатих и више пута награђиваних фотографа, међу којима се издваја Аргентинац Волтер Астрада.

_MMM6172Изложба се организује у оквиру пројекта „Развој стратегије за промоцију неуронаука у Србији“, који је подржан од стране Европске федерациjе за неуролошке науке и Друштва за неуронауке, а резултат је сарадње Друштва мултипле склерозе Србиjе са Европским друштвом за неуронауке, Друштвом неуролога Србије, Друштвом за неуронауке Србиjе, Центром за промоциjу науке и Галеријом науке и технике САНУ.

_MMM6194Посетиоци ће до 1. априла имати прилику да виде изложбу која је већ обишла велики број земаља Европске уније, а затим се она сели у Народну Скупштину Републике Србије.

У Србији живо око 5500 људи оболелих од мултипле склерозе. Ово неуродегенеративно обољење утиче на белу мождану масу, узрокујући патолошке промене централног нервног система и успорене импулсе и поруке које се шаљу из мозга телу. Стога су симптоми ове болести врло разнолики.

_MMM6166Мултипла склероза је и један од водећих узрока инвалидитета. У свету од ове болести пати око милион људи.

_MMM6222

Распоред предавања током изложбе:

Шта је мултипла склероза и како настаје?

асистент проф. Ирена Дујмовић

Четвртак, 27. март, 18 часова

Нове терапијске стратегије у мултиплој склерози

проф. др Јелена Друловић

Уторак, 1. април, 18 часова

Остале активности