Уручене награде МИ САНУ

Уручене награде МИ САНУ

Награђеним студентима повељу и новчану награду уручио је академик Радош Цветковић, председник Научног већа МИ САНУ

У петак, 17. маја, у Галерији на Андрићевом венцу, одржана је додела Годишњих награда (похвала) Математичког института САНУ за студенте редовних, мастер и докторских студија у области математике и механике и у области рачунарства. Окупљенима се најпрe обратио др Зоран Огњановић, директор МИ САНУ, са неколико речи о самој награди и њеној важности, поменувши притом да се она додељује трећи пут заредом, и нагласивши да је ово уједно и прилика да се обележи 73 године постојања Математичког института. Затим је представио академика Радоша Цветковића, председника Научног већа МИ САНУ, који је добитницима, након кратког обраћања, уручио награде и похвале.

Награда и Похвала дедељују се у области математике и механике и у области рачунарства, и то у три категорије: за најбољу одбрањену докторску дисертацију, за најбољи мастер или други научноистраживачки рад и за најбољи дипломски или семинарски рад.

Овогодишњи добитници Награде из области математике и механике у категорији најбоље одбрањене докторске дисертације су Петар Мелентијевић, са темом „Процена градијената функција и норми оператора у теорији хармонијских функција“, и Ненад О. Весић, са темом „Скоро геодезијска пресликавања генералисаних Риманових простора и уопштења“. У категорији најбољег мастер рада награде су уручене Милици Милуновић и Срђану Стефановићу. Једини добитник у категорији најбољег студентског рада из исте области је Матеја Бошковић. Похвале из области математике и механике добили су студенти мастер студија Ивана Васиљевић, Александра Влајковић и Хранислав Станковић.

Кад је у питању област рачунарства, најбоље одбрањене докторске дисертације су „Примена фази логике за решавање NP-тешких проблема рутирања возила и локације ресурса методама рачунарске интелигенције“, ауторке Нине Радојичић, „Интерполативна Булова алгебра у теорији интуиционистичких фази скупова“, аутора Павла Милошевића, и „Семантичка интеграција сензорских мрежа“, аутора Зорана Бабовића. У категорији најбољег мастер рада добитник је Милош Стојановић. Награде за најбољи студентски рад из исте области уручене су Анети Картали и Милошу Павловићу. Добитници Похвале су студенти рачунарства Сара Перић и Миљан Митровић.

Награда се састоји од повеље и новчане награде, чија висина зависи од категорије. У категорији најбољег студентског рада новчана награда износи 30.000 динара, у категорији најбољег мастер рада 45.000 динара, и у категорији најбољег докторског рада 60.000 динара. Похвала се састоји из повеље и не укључује новчану награду.

Додела награда и похвала одржана је у склопу манифестације Мај, месец математике (М3), коју већ осам година заредом организује МИ САНУ заједно са Центром за промоцију науке.

Током целог маја, у оквиру манифестације Мај месец математике, публику у Београду очекују интерактивни садржаји у центру града, у Галерији на Андрићевом венцу 2, као и изложба о Милутину Миланковићу у Галерији науке и технике САНУ, уз дружење са познатим светским математичарима и најинспиративнијим наставницима математике из целе Србије.

Ове године, уз слоган ИСТРАЖИ КООРДИНАТЕ, манифестација М3 претвара целу Србију у земљу математике, уз бројне садржаје који математику и њен значај за наш свакодневни живот приближавају свим генерацијама.

Истражите више о манифестацији Мај месец математике овде.

Остале активности