ЗАЈЕДНО СА ЖИВОТИЊАМА

Прва научнопопуларна изложба у Београду, која је, осим за људе, отворена и за кућне љубимце, организује се од 3. до 9. јуна у Научном клубу ЦПН-а

1 (1)

Центар за промоцију науке у сарадњи са Факултетом ветеринарске медицине Универзитета у Београду у Научном клубу ЦПН-а организује изложбу „Заједно са животињама“.

На изложби ће бити представљени разноврсни експонати и прикази животињског света. Изложба траје од 3. до 9. јуна у простору Научног клуба ЦПН-а, Кнез Михаилова 5, други спрат.

Ова изложба представља посебну радост за власнике кућних љубимаца, јер је планирано да врата Научног клуба први пут буду отворена не само за људе, него и за животиње. Стручњаци са Факултета ветеринарске медицине ће током изложбе „Заједно са животињама“ прегледати кућне љубимце, а свим посетиоцима давати савете.

Након „Маја месеца математике“, ЦПН овом манифестацијом представља Дане Факултета ветеринарске медицине. Ова академска установа је недавно прославила 75 година од оснивања.

Током изложбе „Заједно са животињама“ студенти докторских студија и студенти волонтери представиће рад свих катедри Факултета ветеринарске медицине кроз показне вежбе, експерименте, пројекције, постере и експонате.

Програм манифестације

Изложба ће бити отворена сваког дана, од 3. до 9. маја, у трајању од 12 до 21 час.

Током траjања манифестациjе изложбу ће организовано посетити ученици београдских основних школа. Осим што ће имати стручне водиче кроз поставку, ученици ће од студената и професора ветерине научити многе интересантне чињенице о животињама, коjих нема у стандардним уџбеницима из биологиjе.

Осим вођених посета за основце, на манифестациjи „Заjедно са животињама“ биће организован низ научних радионица, коjе ће водити студенти и предавачи са Факултета ветеринарске медицине.

Централна поставка изложбе биће интерактивни панои, коjи ће на сликовит начин тумачити неке од феномена животињског света: Шта се дешава када животињама затреба трансфузиjа крви? Како изгледаjу рендгенски снимци егзотичних животиња? Каква jе структура друштва и подела рада у пчелињем свету? На коjи начин афлатоксин прети здрављу људи?

Изложбу ће употпунити броjни експонати и модели животиња.

xray

Посетиоци ће, такође, моћи да разговарају са студентима ветеринарске медицине о томе како изгледају студије на  факултету, да питају наставнике факултета чиме се све бави доктор ветеринарске медицине и да сазнају више о овој струци.

Током трајања манифестације, посетиоци ће имати прилику да слушају предавања стручњака на неке од занимљивих тема. Како настају тешке инфекције због претеране употребе антибиотика, који су начини да се нађу нове антимикробне супстанце у домаћим сиревима и како матичне ћелије могу да помогну у обнављању зглобне хрскавице? Како изгледа живи свет који је скривен у преджелуцима крава? Како се сперматозоиди чувају залеђени на -196ºC, а када се отопе, како крећу у потрагу за јајном ћелијом коју могу да оплоде? Како изгледају увеличане ћелије крви, јаја паразита из дигестивног тракта и математички прецизни кристали соли у урину?

Распоред предавања

Сва предавања ће се одржавати у два термина, у 12:00 и 14:30

Понедељак, 2. мај (уводни дан)
Доцент др Душан Мишић: Резистенција бактерија на антибиотике
Асистент Јелена Француски: Остеоартритиси и матичне ћелије
Студент Бојана Џонић: Пробиотици у сјеничком сиру
Уторак, 3. мај
Професор др Никола Поповић: Зоонозе у дерматологији паса и мачака
Асистент Предраг Симеуновић: Ветеринар – заштитник здравља пчела
Студент Невена Стефановић: Мало физике у ветерини – специфична тежина урина код паса
Среда, 4. мај
Доцент др Ненад Андрић: Истине и заблуде о кућним љубимцима
Докторанд Јелена Ђурић: Да ли знате шта све утиче на безбедонст хране у домаћинству?
Студент Марко Лазић: Радиоеколошка испитивања у животној средини Копаоника
Четвртак, 5. мај
Професор др Соња Радојичић: Шта треба да знамо о беснилу?
Докторанд Радиша Продановић: Превенција поремећаја варења код преживара
Студент Роберт Трујановић: Праћење постоперативног бола код куја
Петак, 6. мај
Доцент др Иван Вујанац: Дијагностика промене положаја правог желуца код крава
Докоторанд Наташа Стевић: Зашто је важна орална вакцинација лисица против беснила?
Студент Дајана Слијепчевић: Улога молекуларне биологије у дијагностици полицистичних бубрега мачака

veterinarski fakultet

О факултету

Иако jе идеjа о оснивању Факултета ветеринарске медицине настала почетком 20. века, ова институциjа jе почела са радом Решењем Министарства за образовање 1936. године под именом Ветеринарски факултет Универзитета у Београду.

Дана 19. аугуста 1936. изабрани су први професори, махом са Медицинског и Пољопривредног факултета, коjи су, у складу са Одлуком Сената Универзитета, добили задатак да покрену наставу.

Прве године постоjања Факултета отворена су радна места за редовне професоре, ванредне професоре, доценте и асистенте. Непосредно пред почетак Другог светског рата започета jе изградња садашње зграде факултета, коjа jе завршена 1948. године.

Факултет jе данас израстао у високошколску и научну организациjу са 240 запослених, од коjих су 102 професораи и доценти, 26 асистенти, а 112 лица обавља техничке послове. На Факултету данас студира 1231 редован студент и 87 последипломаца.