ZAJEDNO SA ŽIVOTINJAMA

Prva naučnopopularna izložba u Beogradu, koja je, osim za ljude, otvorena i za kućne ljubimce, organizuje se od 3. do 9. juna u Naučnom klubu CPN-a

1 (1)

Centar za promociju nauke u saradnji sa Fakultetom veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu u Naučnom klubu CPN-a organizuje izložbu „Zajedno sa životinjama“.

Na izložbi će biti predstavljeni raznovrsni eksponati i prikazi životinjskog sveta. Izložba traje od 3. do 9. juna u prostoru Naučnog kluba CPN-a, Knez Mihailova 5, drugi sprat.

Ova izložba predstavlja posebnu radost za vlasnike kućnih ljubimaca, jer je planirano da vrata Naučnog kluba prvi put budu otvorena ne samo za ljude, nego i za životinje. Stručnjaci sa Fakulteta veterinarske medicine će tokom izložbe „Zajedno sa životinjama“ pregledati kućne ljubimce, a svim posetiocima davati savete.

Nakon „Maja meseca matematike“, CPN ovom manifestacijom predstavlja Dane Fakulteta veterinarske medicine. Ova akademska ustanova je nedavno proslavila 75 godina od osnivanja.

Tokom izložbe „Zajedno sa životinjama“ studenti doktorskih studija i studenti volonteri predstaviće rad svih katedri Fakulteta veterinarske medicine kroz pokazne vežbe, eksperimente, projekcije, postere i eksponate.

Program manifestacije

Izložba će biti otvorena svakog dana, od 3. do 9. maja, u trajanju od 12 do 21 čas.

Tokom trajanja manifestacije izložbu će organizovano posetiti učenici beogradskih osnovnih škola. Osim što će imati stručne vodiče kroz postavku, učenici će od studenata i profesora veterine naučiti mnoge interesantne činjenice o životinjama, kojih nema u standardnim udžbenicima iz biologije.

Osim vođenih poseta za osnovce, na manifestaciji „Zajedno sa životinjama“ biće organizovan niz naučnih radionica, koje će voditi studenti i predavači sa Fakulteta veterinarske medicine.

Centralna postavka izložbe biće interaktivni panoi, koji će na slikovit način tumačiti neke od fenomena životinjskog sveta: Šta se dešava kada životinjama zatreba transfuzija krvi? Kako izgledaju rendgenski snimci egzotičnih životinja? Kakva je struktura društva i podela rada u pčelinjem svetu? Na koji način aflatoksin preti zdravlju ljudi?

Izložbu će upotpuniti brojni eksponati i modeli životinja.

xray

Posetioci će, takođe, moći da razgovaraju sa studentima veterinarske medicine o tome kako izgledaju studije na  fakultetu, da pitaju nastavnike fakulteta čime se sve bavi doktor veterinarske medicine i da saznaju više o ovoj struci.

Tokom trajanja manifestacije, posetioci će imati priliku da slušaju predavanja stručnjaka na neke od zanimljivih tema. Kako nastaju teške infekcije zbog preterane upotrebe antibiotika, koji su načini da se nađu nove antimikrobne supstance u domaćim sirevima i kako matične ćelije mogu da pomognu u obnavljanju zglobne hrskavice? Kako izgleda živi svet koji je skriven u predželucima krava? Kako se spermatozoidi čuvaju zaleđeni na -196ºC, a kada se otope, kako kreću u potragu za jajnom ćelijom koju mogu da oplode? Kako izgledaju uveličane ćelije krvi, jaja parazita iz digestivnog trakta i matematički precizni kristali soli u urinu?

Raspored predavanja

Sva predavanja će se održavati u dva termina, u 12:00 i 14:30

Ponedeljak, 2. maj (uvodni dan)
Docent dr Dušan Mišić: Rezistencija bakterija na antibiotike
Asistent Jelena Francuski: Osteoartritisi i matične ćelije
Student Bojana Džonić: Probiotici u sjeničkom siru
Utorak, 3. maj
Profesor dr Nikola Popović: Zoonoze u dermatologiji pasa i mačaka
Asistent Predrag Simeunović: Veterinar – zaštitnik zdravlja pčela
Student Nevena Stefanović: Malo fizike u veterini – specifična težina urina kod pasa
Sreda, 4. maj
Docent dr Nenad Andrić: Istine i zablude o kućnim ljubimcima
Doktorand Jelena Đurić: Da li znate šta sve utiče na bezbedonst hrane u domaćinstvu?
Student Marko Lazić: Radioekološka ispitivanja u životnoj sredini Kopaonika
Četvrtak, 5. maj
Profesor dr Sonja Radojičić: Šta treba da znamo o besnilu?
Doktorand Radiša Prodanović: Prevencija poremećaja varenja kod preživara
Student Robert Trujanović: Praćenje postoperativnog bola kod kuja
Petak, 6. maj
Docent dr Ivan Vujanac: Dijagnostika promene položaja pravog želuca kod krava
Dokotorand Nataša Stević: Zašto je važna oralna vakcinacija lisica protiv besnila?
Student Dajana Slijepčević: Uloga molekularne biologije u dijagnostici policističnih bubrega mačaka

veterinarski fakultet

O fakultetu

Iako je ideja o osnivanju Fakulteta veterinarske medicine nastala početkom 20. veka, ova institucija je počela sa radom Rešenjem Ministarstva za obrazovanje 1936. godine pod imenom Veterinarski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Dana 19. augusta 1936. izabrani su prvi profesori, mahom sa Medicinskog i Poljoprivrednog fakulteta, koji su, u skladu sa Odlukom Senata Univerziteta, dobili zadatak da pokrenu nastavu.

Prve godine postojanja Fakulteta otvorena su radna mesta za redovne profesore, vanredne profesore, docente i asistente. Neposredno pred početak Drugog svetskog rata započeta je izgradnja sadašnje zgrade fakulteta, koja je završena 1948. godine.

Fakultet je danas izrastao u visokoškolsku i naučnu organizaciju sa 240 zaposlenih, od kojih su 102 profesorai i docenti, 26 asistenti, a 112 lica obavlja tehničke poslove. Na Fakultetu danas studira 1231 redovan student i 87 poslediplomaca.